Отборът по роботика на ППМГ - Враца бе отличен на престижно състезание

Отборът по роботика на ППМГ - Враца бе отличен на престижно състезание „Robo debuggers“ е името на отбора по роботика на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца, който взе участие регионалния кръг на единственото по рода си състезание по роботика. Събитието се провежда по програмата „Роботика за България“ със съдействието на SAP Labs България и финансовата подкрепа на фондация „Работилница за граждански инициативи“.
На състезанието отборите преминаха през 4 етапа на оценка, които включваха екипна работа, проектна задача на тема „Подобряване начина, по който хората откриват, транспортират, използват или изхвърлят водата в ежедневието си“, робо дизайн и робо игра.
В робо играта, при която роботът трябваше да се програмира да изпълни 10 мисии на поле, петокласниците и шестокласниците от ППМГ - Враца се класираха на 5-то място. Те бяха отличени и в компонента „Изследователски проект“. За добре подготвената задача, за доброто си презентиране и за изработените от тях рекламни материали, учениците също получиха награди.
Програмата „Роботика за България“ е насочена към обучение на ментори и създаване на отбори по роботика в концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL). Целта е по забавен и интерактивен начин да се насърчи интереса на учениците към науката и технологиите и да им се даде възможност да работят в екип като истински изследователи.
В ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца бе създаден отбор по роботика „Robo debuggers“ с двама ментори – Стефан Димитров – учител по информатика и информационни технологии и инж. Наташа Ангелова – РНИКТ. Те преминаха през специализирано онлайн обучение, относно правилата на състезанието First Lego League, конструирането и програмирането на робот Lego Mindstrom, събирането и анализа на информация за изследователски проекти, както и обучение за работа в екип и менторство.
По същата програма бе получено и обoрудване за дейността на отбора – комплект Lego с програмируем модул Mindstormeducations 45544 и състезателнo поле. Това даде възможност на учениците да участват в регионални състезания, а при отлично представяне и на финалния фестивал.
22.05.2018, 12:15 часа
961 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha