Лом в европейските географски представи показва историческият музей

Лом в европейските географски представи показва историческият музей Историческият музей в Лом е домакин на изложба от средновековни карти на Европа, в които присъстват българските земи и Лом. Експозицията съдържа копия на документи от дигиталните фондове на архиви във Виена, Оксфорд, Париж, Мюнхен и антични карти от колекциите на инж. Любен Божков, съхранявани в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Изложбата бе представена от археолога Валери Стоичков, който изтъкна значението на уникални географски карти.
"Присъствието на Лом в географските карти на Европа през средните векове се обяснява с местоположението му на стратегическия дунавски път. В онези времена през Лом преминават пътешественици, дипломати и офицери на път от Западна Европа към Истанбул. Картите, част от които все пак не са съвсем точни, са и доказателството, че и в онези далечни векове Европа познава България и я смята за част от територията си.", каза археологът Валери Стоичков.
Валери Стоичков е археолог в историческия музей в Лом. Той е дългогодишен проучвател на античния град Алмус и античното минало на Северозападна България. През последната година се занимава с изследване на селищната и пътна система на късноантичната провинция Крайбрежна Дакия. 
25.05.2018, 16:07 часа
1594 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha