Курс за бъдещи писатели събра млади хора от Видин

Курс за бъдещи писатели събра млади хора от Видин Първи курс по творческо писане събра бъдещи писатели в регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В продължение на три дни -  28, 30 и 31 май, те ще насочат вниманието си към писането на разкази, миниатюри и микроразкази, ще научат защо са важни първото и последното изречение, как се избират метафорите, как се въвеждат и развиват героите, как се изграждат диалозите в произведението. В това пътуване към сериозното писане, техен водач ще бъде младият писател, роден във Видин, Нинко Кирилов. Той е автор на две книги с разкази, носител е на награди за кратка проза и поезия. Бил е главен редактор на няколко онлайн медии, външен автор в списания и вестници, автор и водещ на радиопредаване. 
Първата среща на младите творци с писателя Нинко Кирилов се оказа ползотворна за тях и завърши с написването на микроразкази на избрана от тях самите тема. Някои от курсистите прочетоха своите творби и споделиха:
"Ние ходим на кръжок по творческо писане и решихме да видим какво представлява, какво можем да научим от него, тъй като той вече е един писател... Научихме как да започнем един разказ, научихме за нови видове разкази, които допреди време не са били толкова известни, и със сигурност научихме как да започнем един качествен и хубав разказ... Хубаво ми беше, винаги ми е приятно да си говоря с някого за писане, някой да ми говори за писане, някой да ми чете, така че наистина беше много хубаво..."
За три дни човек не може да се научи на творческо писане, основната цел на този първи курс е да даде насоки и по този начин да бъде полезен на талантливите хора от Видин, обясни Нинко Кирилов.
"Не мисля, че може да се научи човек за три дни да пише, но е един добър старт и аз много се радвам, че те си записваха някои от нещата, които им казах и искрено се надявам да са им от полза. На мен много ми се иска да се измъкна от този момент, в който да звучим като в училище, а да им кажа някакви полезни насоки, разбира се, с препратки, цитати, алюзии от големи автори... Много ми беше приятно, аз досега не съм се занимавал с преподаване. Беше ми притеснено, но те слушаха внимателно и най-важното - взеха участие. Важното е по-скоро не толкова моята оценка за тях, а тяхната за курса. Дано да им е полезно изобщо в писането, както и да го използват..."
Кой колко е успял да вземе от занаята на писането и как ще го използва, предстои да прочетем. 
31.05.2018, 09:17 часа
1007 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha