Швеция се готви за война срещу Русия

Швеция се готви за война срещу Русия На шведския остров Готланд за първи път след края на Втората световна война е разположен нов полк, съобщи френското издание L’Express. На това събитие присъствали шведският крал Карл ХVІ Густав и премиерът на страната Стефан Льовен, пише Блиц.
След разпадането на СССР през 1991 г. Швеция „наивно повярвала” във вечния мир и практически разпуснала армията си. Анексията на Крим обаче хвърлила в паника северната част на Европа. „Трябва добре да се разбере, че за северната част на Европа Русия остава постоянна военна заплаха, за нас тя е враг №1” – твърди шведският генерал в оставка Карлис Неретниекс.
Аналитичните центрове на Швеция, свързани с военното министерство, прогнозират различни сценарии за възможна криза и дори война, пише френското издание.
„Руска операция в естонската Нарва, на североизток в ЕС, е първият сценарий, който идва на ум” - твърди анализаторът Томас Риес. В този град с 65 хил население 90% от жителите са рускоговорящи. По примера на Донецк, Москва може да им се „притече на помощ”, ако тези рускоговорящи естонци почувстват заплаха.
Подобна операция може да се проведе и в Даугавпилс, където над половината на 110-хилядното население говори руски.
Третият и най-очевиден сценарий е окупация на 50-километровия „коридор Сувалки”, разположен на границата между Полша и Литва. Вземайки под свой контрол този граничен участък, Москва ще „убие два заека с един изстрел”: тя ще отвори транспортен коридор между Беларус и Калининград и така анклавът ще бъде съединен с основната територия на Русия, а така също ще отреже страните от Балтика от техните съюзници по НАТО, предупреждава L’Express.
„Може ли да се нарекат тези сценарии правдоподобни? Не знаем. Но ни е известно, че способността да се разшифроват предварително намеренията на Москва не най-силната наша страна. Кой можеше да предскаже анексията на Крим?” – отбелязва шведският експерт по Балтика Никлас Гранхолм.
Според него, балтийските държави не са крайна цел за Путин – за него не е важно да заеме територия, а да демонстрира, – когато му дойде времето – че НАТО е „книжен тигър”, който не може да даде отпор на руската мечка.
10.07.2018, 12:12 часа
1002 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha