Компания минава на 4-дневна работна седмица

Компания минава на 4-дневна работна седмица Новозеландска инвестиционна компания се готви да мине на четиридневна работна седмица, след като проведеният по-рано тази година осемседмичен пробен период даде положителни резултати, предаде ДПА.
"Производителността леко се повиши, равнищата на стрес се понижиха," каза главният изпълнителен директор на Perpetual Guardian Андрю Барнс в сутрешното новозеландско предаване Ей Ем шоу.
През март компанията започна да провежда експеримент, при който всички 240 служители запазиха пълната си заплата, но работеха само четири дни в седмицата.
Екип изследователи от университета в Окланд проследиха експеримента, за да видят как е се отразил на работещите.
Това, което видяхме е значително активизиране на участието и удовлетворението на персонала от работата, която вършат, както и значително засилване на намеренията на служителите да продължат да работят в компанията, като не отчитаме спад на производителността, каза пред "Ню Зийлънд хералд" Барнс.
Преди провеждането на пробния период 54 процента от служителите са били доволни от баланса работа-личен живот, докато след експеримента делът им е нараснал до 78 процента.
Проучването не се съсредоточава върху броя на работните дни или часовете, а върху факта, че компанията плаща за производителност, а не за изработено време.
Експериментът сочи, че намаляването на часовете труд не се отразява на това как персоналът изпълнява седмичните си задачи.
Общо взето няма промяна в произведеното от компанията преди и по време и експеримента, каза Барнс.
Данните от проучването дори сочат леко повишение на производителността в повечето екипи.
Шефът на Perpetual Guardian сега се надява да даде началото на една по-широка дискусия по този въпрос в Нова Зеландия, предаде БТА. Бих казал на всяка компания в Нова Зеландия - опитай, рискувай, отбеляза той.
18.07.2018, 14:35 часа
1238 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha