Валери Симеонов: Ако коалицията спаси Домусчиев, НФСБ излиза от нея

Валери Симеонов: Ако коалицията спаси Домусчиев, НФСБ излиза от нея Ако промените, внесени от "Атака" в Закона за приватизация и следприватизационен контрол в интерес на Кирил Домусчиев, минат в четвъртък, депутатите на НФСБ ще жертват коалицията, обяви пред БНТ вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.
Ако точката в дневния ред на парламента не бъде отменена, това означава, че коалицията я жертваме за едни 58 млн. лв, обясни той.
Симеонов има предвид двете законови изменения, внесени от депутата от Атака Николай Александров и колегата му от ВМРО Емил Димитров–Ревизоро (последнотото оттеглено), с които задълженията по приватизационна сделка на братя Домусчиеви за Български морски флот (БМФ) да бъдат опростени.
Това пряко кореспондира със спечеленото дело за БМФ, като следствие от което може да се наложи собствениците на флота платят неустойка за близо 60 милиона лева. Това обяви още в петук Симеонов, за когото делото на държавата срещу "Кей Джи Маритайм Шипинг" на Кирил Домусчиев бе лична кауза.
Проектът за промяна в закона е внесен в деловодството на парламента в деня, в който е станал ясен изходът от делото.
Симеонов за пореден път от петък насам обвини партньорите си в националистическата коалиция, че работят в интерес братя Домусчиеви, за да не платят те неустойката заради неспазване на ангажиментите, поети при приватизацията. По думите му също подкрепата на ГЕРБ за внесения от "Атака" законопроект го кара да мисли, че става въпрос за "координирана акция на ГЕРБ и "Атака".
Като гледам каква е организацията на цялата работа, това ми напомня един хитов американски филм – "Спасяването на редник Райън". В случая "спасяването на редник Киро" - ето за това нещо работи коалицията. Ако това стане, аз не виждам бъдеще в тази коалиция въобще оттук нататък", каза Симеонов.
Пред БНТ той повтори хронологията на проблема. В края на 2018 г. изтича 10-годишният срок, в който приватизаторите на БМФ имат определени условия, които, "меко казано, нарушават – те брутално не спазват задълженията по тези договори".
Първо, към декември 2018 г. собствениците трябва да имат 2300 души, назначени да работят в БМФ, а към 2015 г. са имали 123-ма. Затова те си платили глобите, защото всичко в нормативната база било "угоднически направено, ако плати съответните дребни суми". Всички други служители били "изхвърлени на улицата".
"Всеки бизнесмен си е направил сметката - особено пък те. Те са си направили сметката, че ако всичките тези години държат тези 2300 души, ще загубят много повече пари", каза Симеонов.
"Какво става след приватизацията – започва едно масово лудо рязане на скрап на кораби, продаване на старо желязо. И в крайна сметка в началото на 2016 г. тонажът на корабите се намалява някъде около под 900 000 БРТ. Десетата година изтича сега, в края на 2018-а. За разлика от случая с освободените хора обаче, в случая с тонажа държавата е преценила, че е много важно да имаме един такъв флот и да го запазим - въпрос на национална сигурност, и е заложила едни много сериозни клаузи", коментира вицепремиерът.
Така, по думите му, след арбитражни съдилища, отменени решения и атака на държавата във Върховния касационен съд окончателно отпада опитът на братята да променят правилата на приватизацията отпреди 8 години и е присъдена окончателна глоба от 58 млн. лв., които приватизаторът трябва да плати през 2019 г., ако не спази договора.
"Повтарям - 58 млн. трябва да плати БМФ на братя Домусчиеви. Това е една победа за държавата, не за Валери Симеонов", каза той.
18.07.2018, 15:37 часа
1943 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha