Инцидент с частния самолет на косовския външен министър Беджет Пацоли

Инцидент с частния самолет на косовския външен министър Беджет Пацоли

Частният самолет на косовския външен министър Беджет Пацоли, с който пътуваха вчера председателят на парламента Кадри Весели, премиерът Рамуш Харадинай и вицепремиерът Фатмир Лимай, за малко да се приземи в Сърбия, където има издадени заповеди за арест на тези трима бивши лидери на Армията за освобождение на Косово /АОК/, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.
Директорът на телевизия "Клан Косова" Батон Хаджиу, който пътувал заедно с тях за Брюксел, съобщи за медиите, че объркването настъпило поради невнимание на контролната кула в Тирана. Албанските контрольори ги упътили към въздушното пространство на босненската Република Сръбска, което се контролира от Сърбия.
"Ситуацията заплашваше да доведе до дипломатически инцидент, защото сръбските органи можеха да прихванат самолета и да арестуват косовските лидери като бивши командири от АОК", каза Хаджиу.
Грешката била забелязана навреме от самия Пацоли, който наредил на пилота да се върне в Тирана, откъдето по-късно самолетът заминал за Брюксел, преминавайки през въздушното пространство на Италия.
Косовската делегация начело с президента Хашим Тачи се намира в Брюксел за нов кръг преговори със Сърбия.

18.07.2018, 16:08 часа
855 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha