Нови пет проекта на младежи ще финансира Младежка банка – Видин

Нови пет проекта на младежи ще финансира Младежка банка – Видин Пет проекта ще бъдат финансирани в третото поредно издание на Младежка банка – Видин, функционираща към Сдружение „Активно общество“. Това съобщи председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев на пресконференция на 18 юли, на която бяха подписани и договорите за изпълнение на одобрените проекти. На пресконференцията присъства ръководителят на Младежка банка – Видин Димитър Стоянов, както и секретарят на Сдружение „Активно общество“ Емил Иванов.
Радослав Георгиев припомни, че Младежка банка е уникален механизъм, в рамките на който млади хора, чрез провеждане на различни фондонабирателни мероприятия, събират дарения, с които след това се финансират проекти на други млади хора от област Видин. През 2017 година беше сформиран сегашният екип на Младежка банка, който проведе редица успешни инициативи, като с подписването на договорите за финансиране на проекти се слага началото на заключителния етап. 
„За мен е чест, че имаме много добри проектни предложения, част от които са продължение на проектни предложения, които са финансирани в рамките на предходното издание на Младежка банка – Видин. Радвам се, че ще разширим мащаба, като финансираме проектни предложения не само в рамките на град Видин и община Видин, но и в областта“, подчерта председателят на „Активно общество“. Той припомни, че всички проекти са на млади хора от област Видин, което е и едно от изискванията на Младежка банка. 
Секретарят на Сдружение „Активно общество“ Емил Иванов представи петте проекта, получаващи финансиране от Младежка банка – Видин, което е в общ размер 4770 лв. По единия проект в село Подгоре, община Макреш, ще бъде обособено място за спорт на закрито с тенис маса и електронен дартц. „Кандидатствала е инициативна група от млади хора, които искат да създадат единственото място в Подгоре, което ще бъде средище за младите хора – там да спортуват, а и да общуват“, обясни Емил Иванов. 
Младежка банка – Видин ще финансира и проект за провеждане за втора година на Рок фест – Видин – едно събитие, което миналата година пожъна много голям интерес, припомни секретарят на „Активно общество“. „Тази година инициаторите успяха да удвоят проекта си – двойно повече участници и по-голяма продължителност на самия фест“, отбеляза Емил Иванов. 
Той допълни, че друг проект, който е надграждащ, е на читалището в село Майор Узуново. „При първото издание на Младежка банка – Видин от читалището кандидатстваха с проект и в последствие получиха финансиране за създаване на зала за тенис на маса, където всяка година се провежда турнир и залата се използва изключително активно. Сега намерението е това да се надгради, като се добавят и други спортни съоръжения, предвижда се провеждане и на турнир по шах и по джаги“, каза Емил Иванов. 
Секретарят на Сдружение „Активно общество“ допълни, че по примера на Майор Узуново, в читалището в с. Капитановци ще бъде изградена зала за тенис на маса, където ще се организират турнири и това място ще се превърне в средище за младите хора в населеното място. Това именно е заложено в четвъртия одобрен за финансиране проект.
Петият проект, който Младежка банка – Видин ще финансира, е отново за село Капитановци, кандидатствала е младежка инициативна група. „В парка пред читалището ще бъде обособено лятно кино, с шатри, място за сядане и прожектиране на избрани филми“, каза в заключение Емил Иванов. 
Димитър Стоянов от своя страна благодари на доброволците на Младежка банка – Видин за проявената активност. И изрази увереност, че както и в предходните две издания на Младежка банка, и сега ще бъдат реализирани проекти, които ще дадат увереност на младите хора, че от тяхната активност зависи да се случват нещата.
Младежка банка – Видин се осъществява с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като част от програма „Младежка банка“ на ФРГИ, осъществяваща се с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот“.
 
20.07.2018, 16:51 часа
981 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha