Равносметката: Унищожителният пожар в Гложене нанесъл щети за 1 милион лева /нови ексклузивни снимки/

Равносметката: Унищожителният пожар в Гложене нанесъл щети за 1 милион лева /нови ексклузивни снимки/ Унищожителният пожар, който вилня вчера в читалището в козлодуйското село Гложене, е нанесъл щети за поне един милион лева. Равносметката направи пред BulNews.bg кметът на населеното място Петко Петков.

Първи снимки от огнения ад в Гложене! Вижте как пожарът унищожи вековно културно наследство

Припомняме, че пожарът лумна около 5 часа вчера. Огнените езици тръгнали от късо съединение в офиса на местната кооперация, който е залепен към читалището. Пламъците бързо се разраснали и обхванали покрива на културната институция. Той се сринал и нанесъл огромни поражения на имуществото вътре в сградата.
Напълно унищожен е целият фонд на читалищната библиотека. Там се съхранявали около 15 000 тома. Книгите, които останали незасегнати от огнените езици, са станали жертви на водата, с която огнеборците часове наред се борели със стихията. Подобна е ситуацията и в архива на читалището.
Изпепелена е и сцената в салона, в който се провеждат различни културни прояви в селото. При пожара е изгоряла компютърна техника, музикални инструменти, народни носии и много други вещи, с които работят в институцията. Освен рухналия покрив, има и срутени стени.
Основен ремонт на сградата на читалището беше направен през 2012 година. Догодина културната институция навършва 120 години и вече е включила в програмата си различни изяви, които обаче най-вероятно няма да може да изпълни.
Новината за изгорялата библиотека хвърли в потрес всички книголюбители. В най-голямата група за книги в социалната мрежа „Какво четеш…“, в която има близо 100 000 души, вече тече кампания по набирането на нови произведения, с които да се запълни фонда на културната институция.
Кметът на Гложене заяви, че ще кандидатстват за отпускане на средства от междуведомствената комисия за подпомагане възстановяването на щетите при бедствия и аварии към министерския съвет.
 
16.08.2018, 08:17 часа
4143 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha