Изумителна находка! Откриха неизвестна крепост под водата край о-в Свети Тома

Изумителна находка! Откриха неизвестна крепост под водата край о-в Свети Тома Неизвестна крепост е открита в района на остров Свети Тома при подводна експедиция от екип на Националния исторически музей. Новината съобщи Петя Димитрова от пресслужбата на Община Созопол.
Ръководител на подводните проучвания е проф. д-р Иван Христов. В екипа му участват инж.Кирил Велковски - геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов - геодезист, водолази от Общинския водолазен център в Созопол с ръководител Тенчо Тенев, предава БТА.
Експедицията се финансира от Министерството на културата по предварително спечелен проект.
В рамките на подводните проучвания са извършени водолазни спускания под вода от трима водолази и в присъствието на проф. Христов. Открити са две места с фрагментирана керамика. Първата зона, в която са открити силно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка първото хилядолетие пр.Хр. е разположена в югозападното продължение на острова. Там са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина един метър. Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена дело на древните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предназначени за древен строеж на острова.
Археолозите са категорични, че островът Свети Тома в миналото е бил полуостров.
От пресслужбата на Община Созопол информираха, че подводните проучвания са продължение на сухоземните проучвания на острова от месец юни т.г., при които са били локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилище, стрктури от късноантичната епоха и средновековен манастир.
Екипът, осъществил проучванията, както на сушата така и под вода, подготвя подробна публикация за изследванията. Приключилата експедиция е и добър пример как два културни института под шапката на Министерство на културата си взаимодействат успешно при проучване на подводното културно наследство, каза кметът на Община Созопол Панайот Рейзи.
19.08.2018, 15:31 часа
870 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha