Почна се! Номинираният за транспортен министър Александър Манолев май се оттегля

Почна се! Номинираният за транспортен министър Александър Манолев май се оттегля Номинираният за транспортен министър Александър Манолев може да се оттегли. Новината обиколи преди минути кулоарите на Народното събрание. Име за негов приемник все още не е ясно.
Очаква се от 14,30 ч. Манолев да даде нарочен брифинг в Министерския съвет, на който ще стане ясно, какви са намеренията му. 
Днес Манолев беше атакуван от в. "Капитал". От публикацията става ясно, че той е бил подсъдим за причиняване на катастрофа с причинена телесна повреда. Инцидентът е от май 2012 г., когато той прави забранен завой по столичния бул. "Васил Левски". Според прокуратурата при маневрата блъска жена, която получава черепно-мозъчна травма и половин година по-късно умира. На две инстанции - Софийски районен и Софийски градски съд, отхвърлят тезата на прокуратурата и приемат, че Манолев е невинен. В мотивите на градските съдии Иван Коев, Стефан Милев и Боряна Воденичарова е записано, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона.
По случая има две висящи граждански дела от наследниците на починалата жена - нейният съпруг и брат й. Те искат обезщетение, но не от Манолев, а от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (тъй като джипът, който е управлявал, е с немска регистрация и е със зелена карта) - за претърпени от тях вреди от смъртта и за претърпени от нея вреди.
По първото от тях, заведено от съпруга й и нейния брат, искът е уважен частично на първа инстанция. Съдът приема, че оправдателната присъда срещу Манолев не го обвързва, тъй като тя е постановена заради "дискредитиране на протокол за оглед поради подписването му от поемни лица, които не са присъствали на съставянето му и не са били осведомени относно обстоятелствата, валидирани и потвърдени от тях чрез подписване на протокола". За да обоснове тезата си, гражданският съд се позовава на приета от него автотехническа експертиза, която потвърждава сблъсък между автомобила и жената. Решението по този казус не е окончателно, тъй като е обжалвано, а делото е насрочено за разглеждане пред Софийския апелативен съд. По това дело той е търсен като свидетел, но не е открит и е заличен.
Второто гражданско дело, което е за претърпените от брата и съпруга на починалата жена вреди, Александър Манолев е призован като свидетел и дава обяснения, че жената се е подхлъзнала и паднала назад пред джипа и той спрял, за да й помогне, но не я е удрял с автомобила. Следващото заседание по него е на 1 октомври.
13.09.2018, 14:03 часа
2596 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha