Технологичният парк в Монтана подписа меморандум за сътрудничество с Чехия

Технологичният парк в Монтана подписа меморандум за сътрудничество с Чехия Споразумение за сътрудничество бе подписано между Технологичния център в Храдец Кралове - Чехия, и „Технологичен парк” ЕООД – Монтана. Меморандумът бе сключен по време на семинар-дискусия, който се провежда по проект “Адаптиране и въвеждане на иновативен модел за насърчаване на самостоятелната заетост от община Храдец Кралове в община Монтана” във Вършец.
Целта на споразумението е да задълбочи взаимноизгодното сътрудничеството между Tехнологичния парк в Монтана и Технологичния център в побратимения чешки град. Съвместните действия ще са подчинени на популяризиране на идеята за иновации, технологично развитие и предприемачество.
Представители на Технологичния парк в Храдец Кралове участваха в програмата на семинара с презентации, свързани с целите на проекта на Община Монтана. Работата на Технологичния център в Храдец Кралове бе представена от директора инж. Ондржей Зезулак и start-up мениджъра Иржи Щиепан. Политиките и мерките за развитие на малките и средни предприятия на местно ниво  бяха акцент в презентацията на д-р Карел Вит – ръководител на Отдела по стратегическо развитие и управление на проекти в Община Храдец Кралове. „Тъй като Чехия стана член на Европейския съюз преди Българя, можем да Ви бъдем полезни и с информация за проблемите и трудностите, с които сме се сблъскали и начините, по които сме ги преодолели, както и да споделим грешките си, за да не ги допускате и вие.“ – каза д-р Вит. Мартина Цеплова – ръководител на областния отдел на „Чехинвест”, също взе участие в семинара.
Икономическият профил на Монтана бе представен от кмета Златко Живков. Той подчерта, че в Монтана има 2340 микро-, малки и средни предприятия. От тях 35 фирми са с персонал над 200. Тук са и 5 от компаниите, включени в класацията на стоте най-големи фирми в България. Въпреки че общината е водеща в Северозапада, тя не е достигнала нивата на икономически най-развитите райони в страната. Кметът Живков очерта и ролята на местната власт като катализатор за икономическото развитие.
В програмата на семинара бяха представени резултатите от ситуационния анализ на бизнес средата в Монтана, проведен по проекта. „Този анализ е здрава основа за бъдещи мерки за насърчаване на бизнеса. Идеи за тях ще бъдат взаимствани и от партньорите ни от Храдец Кралове, но практиката показа, че екстраполирането на внесени отвън модели не е работещ вариант. Те трябва да се адаптират, за да бъдат адекватни на местните условия. Тук голяма е ролята на местните политики.“ – подчерта авторът му Андрей Лалов – преподавател в УНСС по социология и стратегическо планиране, с над 15 годишен опит в маркетинговите анализи и в планирането и управлението на европейски програми. На базата на този анализ се дискутираха политики за насърчаване на предприемачеството на общинско ниво. Впоследствие ще бъдат  идентифицирани иновативни мерки, административни практики, услуги и модели, които да са адаптират съобразно местната специфика. „ Коментираха се финансирането на бизнес идеи; кандидатстването, управлението и отчитане на проекти; възможностите и проблемите при управлението на проектния цикъл; административните услуги на бизнеса, които предоставя общината.
Целта на проекта, изпълняван от община Монтана, е да се създаде трайно работещ модел за обмяна на опит и трансфер на добри практики в сферата на насърчаване самостоятелната заетост и на създаването и развитието на микро, малък и среден бизнес в община Монтана. Потребността от политики и целенасочени действия за развитие на малки и средни предприятия се обуславя от факта, че община Монтана се намира в най-слабо развития европейски регион с характерни структурни проблеми - слаба инвестиционна активност, намаляване на трудоспособното население, миграция, слабо развитие на малките и средни предприятия. Във тази връзка, общинските власти предвиждат разработката и изпълнението на мерки, стимулиращи предприемачеството и самонаемането, предвид съществената роля на сектора на малките и средни предприятия върху заетостта и качеството на работните места.
Дейностите по проекта са: ситуационен анализ; посещение и запознаване на място с работещи и успешни модели; избор на мерки, адаптацията им и консултации със заинтересованите страни; разработка и пилотно тестване на модела; реално приложение на иновативната практика, оценка на резултатите. За осъществяването на проекта община Монтана като бенефициент по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ ще получи 155 258.00 лв. от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Проектът, който е с продължителност 16 месеца, стартира на 1.11.2017 г.
18.09.2018, 14:40 часа
903 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha