Парламентът гласува днес оставките и назначенията на тримата министри

Парламентът гласува днес оставките и назначенията на тримата министри След като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР парламентът ще гласува персоналните промени в  Министерския съвет на Република България.
Предложената рокада от премиера Борисов е точка първа в дневния ред на депутатите. Сменени ще бъдат министрите на регионалното развитие, на транспорта и на вътрешното министерство. Досегашните титуляри подадоха оставки след катастрофата край Своге, отнела живота на 17 души.
Предложението е на мястото на Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството да бъде одобрена Петя Аврамова. Ивайло Московски ще бъде освободен от Министерството на транспорта и на негово място трябва да бъде избран Росен Желязков, а Младен Маринов ще поеме МВР от Валентин Радев.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че с указа е преустановено напрежението, което е било изкуствено създадено от страна на президентството:
"Радвам се, че разумът надделя и че всъщност това, което се генерираше последните няколко дни за война между институциите - вече можем да кажем, че това е затворена страница".
Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров приветства действията на президента:
"Беше излишно това упорство на президента Радев. Радвам се, че той се коригира. Иначе влизахме наистина в един конфликт между институциите, когато няма реална причина. Оттук нататък, ако не беше подписал указа, следваше една борба на пук - абсолютно излишна и вредна за държавата, така че поздравявам го за правилното решение да не прави повече спънки за кабинета".
БСП и ДПС заявиха, че ще гласуват против, а от партия "Воля" обявиха подкрепа за предложените рокади в изпълнителната власт.
След това депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение, както и в Закона за семейни помощи за деца, съобщава БНР.
20.09.2018, 08:12 часа
1161 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha