Румънският министър на образованието подаде оставка

Румънският министър на образованието подаде оставка Румънският министър на образованието Валентин Попа подаде оставка днес след разговор в парламента с председателя на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня, предаде Медиафакс.
Оставката идва, след като председателят на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) Келемен Хунор миналата седмица поиска отстраняването му, като заяви, че министърът е взел две решения, с които формацията на етническите унгарци не е съгласна. Едното решение се отнася за изучаването на румънски език в началните класове на училищата с преподаване на майчин език, а другото - за сливането на два университета в град Търгу Муреш, предаде БТА. 
Лидерът на ДСУР заяви, че протоколът за парламентарно сътрудничество със СДП все още е в сила, но правителството трябва да реши проблемите в областта на образованието.
От своя страна председателят на СДП Ливиу Драгня призна, че Келемен Хунор е прав и че не само ДСУР, но и всички останали малцинства са повдигнали този въпрос.
27.09.2018, 16:04 часа
768 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha