Общински проект заличава най-красивото място във Враца! Поставят сиви бетонни плочки на пл. „Христо Ботев“, обществото спи

Общински проект заличава най-красивото място във Враца! Поставят сиви бетонни плочки на пл. „Христо Ботев“, обществото спи Община Враца започна изпълнението на проект за обновяване и модернизиране на централната пешеходна зона в града. Финансирането от над 6 млн. лв. е осигурено с договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът е част от Инвестиционната програма на местната администрация и се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.
Предвидените дейности по проекта са свързани с обновяване и модернизиране на бул. „Никола Войводов”, по-известен като Пробива, и площад „Христо Ботев“ с прилежащия парк до църквата „Св. Николай Мирликийски“.
И докато централната пешеходна зона видимо се нуждае от основен ремонт, не става ясно защо ще се променя площадът? В момента той е изграден от павета и гнайс, които ще бъдат заменени от сиви бетонни плочки. На практика вечни материали ще бъдат махнати и на тяхно място ще се поставят такива, които до 2 години ще започнат да се ронят. Тук изобщо не става дума за сравняване на красивата гледка, която площадът представлява в момента, и сивотата, която струи от разпространените от общината графични изображения на идейния проект. Свещеното за врачани място е притегателен център за разходка и прекарване на свободното време от стотици хора и е във видимо отлично състояние. Кой ще гарантира, че новата визия ще бъде изградена със същото качество? 
Не е ли показателно как се изпълняват подобни основни ремонти в София, където вече станаха поредица от скандали заради претупани строителните дейности? Нима на врачани им харесва как са ремонтирани столичната ул. „Граф Игнатиев“ и пространството пред църквата „Св. Седмочисленици“? В София обаче има гражданско общество, което реагира светкавично на очевидната кражба на пари за сметка на качеството на самите обекти. Представители на интелигенцията се опитаха да щурмуват общината, за да потърсят сметка от кмета Йорданка Фандъкова за очевидните безобразия при извършваните ремонти. Във Враца общината е на път да съсипе бижуто на областния град, но това изобщо не впечатлява опозиционните партии и останалите малцина будни граждани. Местните медии пък са захранвани с по 400-500 лв. месечно от администрацията и предпочитат да пишат за мили тържества в детски градини и за неправилно паркирали коли, вместо да се опитат да дадат отпор на безумната промяна.
От общината декларират, че в  рамките на проекта съществуващите дървесни видове няма да бъдат премахвани, с изключение на тези, които са изсъхнали. Предвиждало се засаждането и на нови растителни видове и дървета, които са били специфични за географските ширини. Те щели да са с по-голяма цветна корона, която позволявала украсяване през есенно-зимния период. На практика обаче вече цели улици във Враца са с изкоренени дървета, а тротоарите се заливат с канцерогенен асфалт. Новите „растителни видове и дървета, които са специфични за географските ширини“, се оказаха кълбовидна акация, за която опитни специалисти вече обявиха, че не е най-удачния вариант, тъй като тя не обира праха и мръсотията, а короната й не хвърля онази сянка, която е имало при изкоренените вече дървета.
Проектантите подчертават, че настоящият проект е разработен на база оценка от страна на 7-членна комисия от експерти, създадена със заповед №2696/29.12.2014 г. В допълнение, специалистите посочват, че през 2015 година е извършено публично оценяване от населението. Мнозинството от  участвалите граждани били гласували за настоящия идеен проект.
Вие познавате ли поне един човек, който да е участвал в публичното оценяване и който да е подкрепил този проект?!
Врачани имат още малко време да отидат и да си направят снимки за спомен на един от най-красивите площади в България. Заведете и децата си, за да запомнят, че някога и в техния град е имало красиво място, с което родителите им са се гордеели. Снимайте, защото от сивотата, която идва, ще се получи само едно-масово оглупяване! Което май е и целта на управляващите…
08.10.2018, 10:41 часа
18278 13
Коментари

Георги георгиев

14.11.2018, 21:37 часа
Жалко, че не носех със себе си фотоапарата, за да документирам "съзнателната работа" на работниците, монтиращи тези плочки: едър мъжага, някъд еоколо 90-100кг стъпил върху една от плочките и същевременно я бие с гумения чук за да я намести(!)...

Пецко

08.10.2018, 19:29 часа
вместо да си драскаме тука крайно време да станем и да да изхвърлим боклука че тея гербчета и не само ни рушат града ми го пълнят с наркомачета и пияници обирджии и кво или още не крахно време града ни да е чист не да смърди от всякъде на БОКЛУЦИ

Видински бек

08.10.2018, 16:47 часа
така е и у видин да еба тоо кияк герберски кмет

Гошо

08.10.2018, 16:39 часа
Дали неко привечер да му не е*а *у*ката майна на тва келеме кмета с един винкел

Врачанин

08.10.2018, 15:41 часа
Като изсекат и дърветата като на улица Иванка Ботева пак ще спите.

nikoj

08.10.2018, 15:27 часа
Идете и вижте обраслият с растения ремонтиран околовръстен път на гр.Враца, който беше завършен есента на 2017г. тротоарите около западната промишлена зона на Враца са обрасли с растения, които ще разрушат настилките! "Качество" видимо навсякъде

nikoj

08.10.2018, 15:22 часа
обекти е 2 ДВЕ?!?!? години (справка пропадналият път Враца-Криводол). Един скапан телевизор има по-дълга гаранция!!! Защо се харчат пари за "ремонт" на здрави, добре изпълнени (доказано от времето) и красиви неща? Въпроса е риторичен разбира се!БУНТ!

nikoj

08.10.2018, 15:15 часа
До кога ще си траем? Тази настилка, която е на площад "Христо Ботев" е вечна! Освен това, явно е поставена качествено! Погледнете всички ремонти от последните 5 години?!? Всичко е брак! Гаранциите на днешните "основни" ремонти на пътища и подобни

nikoj

08.10.2018, 15:08 часа
Представяме си какво ще се случи, като виждаме как се справят в "Зеленчука"!Има много по-нуждаещи се от ремонт места, които се използват повече от работещите хора (колкото и малко да са те). За защита на площада трябва бунт!

nikoj

08.10.2018, 15:04 часа
Жп.гара Враца и площадът пред нея е първото място което някои хора виждат при пристигането си във Враца! На някои им е за пръв път! Да наистина сега жп.транспорта не е привлекателен, но във всяка нормална държава се използва от най-много хора!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha