Делото за болницата във Враца тръгна с искане за нови свидетели и експертизи /снимки/

Делото за болницата във Враца тръгна с искане за нови свидетели и експертизи /снимки/ Тръгна делото срещу бившите шефове на врачанската многопрофилна болница „Христо Ботев”. Орлин Цветков и Светозар Луканов и началника на отделението по „Съдова хирургия” д-р Румен Цветанов бяха изправени днес на подсъдимата скамейка. 
Наказателен съдебен състав към районния съд с председател Васил Ганов гледа първото разпоредително заседание срещу тях, на което беше решено делото да върви по съкратената процедура. Адвокатите на подсъдимите поискаха от съдията да се допуснат до разпит нови свидетели - докторите Рангел Якимов и Ева Ралчева, както и да се изготви съдебно-икономическа експертиза за приходите в болницата за периода, в който Цветков и Луканов са били начело на лечебницата, а Цветанов е оглавявал отделението по съдова хирургия. Адвокатите поискаха да се вземе под внимание и какви са приходите за болницата от извършените операции в отделението и реално какви са били ползите за населението от функционирането на това отделение. 
Адвокат Светла Генова, която защитава Орлин Цветков, направи искане да се извади справка от счетоводството на лечебното заведение какви суми са били изплащани от Регионалната здравноосигурителна каса за изпълнението на клинични пътеки към отделението по съдова хирургия за целия проверяван от прокуратурата период.  Според нея това доказвало, че Цветков не е извършил престъпление. Генова поиска и мярката за неотклонение „парична гаранция“ от 1 000 лева на Орлин Цветков да бъде отменена или заменена с по-лека, защото била прекомерно тежка.
От държавното обвинение обаче възразиха срещу изготвянето на съдено-икономическата експертиза и поясниха, че отделението по съдова хирургия не е имало компетенцията да извършва тази дейност, защото нямало необходимите лекари специалисти. Според прокурора тя въобще не е трябвало да бъде извършвана, защото така е застрашаван животът и здравето на пациентите. Мярката за неотклонение на Цветков пък била съвсем нормална и в никакъв случай завишена. 
В крайна сметка съдия Васил Ганов прие разпит на нови свидетели и изготвянето на поисканата експертиза, но не отмени мярката за неотклонение на Цветков.
Припомняме, че делото срещу тримата подсъдими бе образувано за присвояване на над 32 000 лева в полза на лекар -„фантом“, който никога не е работил там. Тримата ще отговарят за длъжностно присвояване, а д-р Цветанов и за документно престъпление. 
По време на разследването е било установено, че в болницата е било разкрито отделение по „Съдова хирургия“. За целта е трябвало да бъдат назначени два лекари с призната специалонст по съдова хирургия, които да са на трудов договор. Тъй като във Враца имало само един – д-р Румен Цветанов, на помощ „се притекъл“ д-р Халил Мехмед от Шумен. Между март 2013 и декември 2015 г., когато изпълнителни директори са били Орлин Цветков и Светозар Луканов, по сметките на шуменския лекар са изплатени над 32 000 лева.
Според прокуратурата наказателната отговорност и за трите длъжностни лица е в това, че са съставяли документи с невярно съдържание – ведомости за заплати и графици за дежурства, в които д-р Мехмед фигурирал, макар че не е стъпвал във врачанската болница.
В разпоредителното заседание днес стана ясно, че МБАЛ „Христо Ботев” няма да предяви граждански иск срещу тримата, тъй като сумата вече е възстановена по сметките на болницата и на практика няма финансова щета за лечебното заведение. 
 
09.10.2018, 11:40 часа
4908 2
Коментари

ТДнаНАП-ВеликоТърновоофисВраца

09.10.2018, 17:34 часа
"Чичо Ейнджъл" вероятно е лесуратския тракторист Ангел Симеонов - сивия кардинал на врачанското здравеопазване. Той е "ейнджъл" и на тримата подсъдими и резултата е ясен - и тримата са подсъдими. И чичо Ейнджъл е на път към подсъдимата скамейка...

Илиан ПИ

09.10.2018, 14:35 часа
чичо Ейнджъл ще го викат ли ?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha