Класическата сръбска плескавица е невероятна! Ето най-добрата рецепта

Автентичната сръбска плескавица се прави от телешко месо. За да е хубава, трябва да се избере месо, което да не е прекалено сухо. Например, от врат, от предната част и корема на телето или плешката.
В Сърбия най-популярна е Лесковашка плескавица, която е част от традиционната Лесковашка скара. Тази плескавица е с пикантен (лют) вкус.
Други необходими продукти са:
300 г кашкавал
1 с.л вегета
1 скилидка чесън
1 с.л червен пипер
люти чушлета
Месото се подправя със сол, черен пипер и вегета. За разлика от нас българите, сърбите не използват много подправки като чубрица, кимион и други. Залагат на обикновените подправки и една универсална – вегета.
Каймата се обърква много добре с нарязаните на ситно люти чушлета и скилидките чесън. Продуктите за плънката се нарязват на много ситно и се объркват с червения пипер и вегетата. От каймата се правят големи кюфтета, в средата се слага по 1 с.л от плънката и се покрива с второ по малко кюфте, като ръбчетата се обръщат и притискат.
Технологията на печене също е много важна за хубавата плескавица. Или както казват сърбите, месо се пече на жар! Трябват дървени въглища и на висока температура. Ако го сложим да се приготвя на 250 градуса, то веднага се запечатва и всички сокове остават в него. Ако температурата е по-ниска обаче, месото на практика се сварява, заради водата, която изтича от него. Разликата във вкуса в двата случая е много голяма.
13.10.2018, 16:03 часа
1825
0