От понеделник антибиотиците са само с е-рецепта

От понеделник антибиотиците са само с е-рецепта От понеделник, 1 април, антибиотиците ще се отпускат само с електронна рецепта. За тях в последните месеци важеше отсрочка и можеха да се дават и с хартиено предписание. Нови отлагания обаче няма да има. Само с електронна рецепта се изписват и лекарствата за диабетиците, като при тях нямаше отстъпки.
От Българския фармацевтичен съюз увериха, че в аптеките вече няма проблеми с е-рецептите и неизпълнените предписания са сведени почти до нула. Лекарите обаче все още смятат, че дигитализацията ще е проблем.
Задължителни електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет бяха въведени в средата на октомври. Системата обаче не беше готова за нововъдението и в първите дни огромен процент рецепти останаха неизпълнени, като към това се прибавиха и хроничните липси на някои видове инсулин и др. Имаше проблеми и в отдалечените населени места, а също и в спешната помощ. Това наложи за антибиотиците да се върнат хартиените рецепти, като гратисният период изтича в понеделник. От същата дата отпада и възможността за спешните медици да изписват хартиени рецепти.
30.03.2024, 16:45 часа
514 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha