Броколите забавят стареенето и пазят от болести

Броколите забавят стареенето и пазят от болести Броколите са една от най-ценните храни, но въпреки това у нас този зеленчук остава в сянката на своя най-близък роднина карфиола, а също на зелето и ряпата. Причината е, че броколите не присъстват в традиционната българска кухня. Това е едногодишно растение, което за разлика от карфиола е много по-хранително и вкусно. В него има повече витамини А, Е, С, витамини от групата В, РР, минерали - калций, калий, желязо, фосфор, натрий, магнезий, манган, мед, йод, бор, хром, а също - белтъчини и въглехидрати. Съдържа и каротин, който липсва в карфиола.
Съставът на броколите е богат на хранителни вещества - белтъчините са повече от всеки друг вид зеле. Те са богати на полезни аминокиселини, които поддържат работата на целия организъм и пречат на развитието на много болести, включително атеросклероза. 
Съдържанието на витамин С е много високо, затова има силно изразено антиоксидантно свойство. Многото полезни и активни вещества в този зеленчук обуславят лечебните му свойства. 
Всеки компонент изпълнява своя функция в нашия организъм, а в процеса на взаимодействие едно с друго тези вещества могат да подобрят и възстановят здравето ни. 
Калият изкарва излишната вода и соли от организма. Калцият и фосфорът нормализират състоянието на костните и мозъчните тъкани. Медта, кобалтът и желязото подобряват кръвта и поддържат здравината на тъканите, затова броколите могат да предотвратят появата на целулит.
Йодът поддържа функцията на щитовидната жлеза и предотвратява възникване на нарушения в работата на ендокринната система. Повече каротин от броколите съдържат само морковите, а съдържащите се в зеления зеленчук цинк, витамини С и Е защитават организма от свободните радикали. 
Целулозата и хранителните влакна в броколите премахват от стомаха всички токсини и шлаки. Витамините от групата В оказват благоприятно въздействие върху нервната система, а фитонцидите, които са в голямо количество, спират размножаването на болестотворните бактерии и гъбичките. 
Честата употреба на броколи не само предотвратява развитието на атеросклероза, но и подобрява работата на сърцето и намалява стареенето на организма. 
Броколите са ефективни при лечение на катаракта и са препоръчителни като част от възстановяваща диета заради съдържанието на вещества, които са благоприятни за състоянието на очите.
Зеленчукът се препоръчва за хора с отслабен организъм вследствие на инфекциозни заболявания или страдащи от заболявания на черния дроб и язва на стомаха. 
Броколите подобряват апетита и храносмилането, стимулират работата на жлъчката, спомагат за нормализирането на растежа и развитието на организма.
Кейт Уинслет ги обожава
Актрисата Кейт Уинслет, прочула се с ролята на 17-годишната Роуз във филма "Титаник", където си партнира с Леонардо ди Каприо, е известна сред почитателите си като една от малкото, които не спазват строги диети.
В интервю тя споменава: "Струва ми се, че Холивуд отглежда цяло поколение анорексички, понякога ми се иска да им кажа: „Виж, няма проблем, може да хапнеш нещо". Въпреки това Уинслед води изключително здравословен начин на живот. В менюто задължително присъстват броколи.
21.10.2018, 14:32 часа
834 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha