С руски песни и танци Мездра отбеляза 141 години от освобождението си

С руски песни и танци Мездра отбеляза 141 години от освобождението си Тържество по повод 141 години от освобождението на Мездра от турско робство се проведе на 7 ноември. Мероприятието се проведе за  втори път в най-новата история на града, като тази година програмата бе с преобладаващо руски репертоар – начин да се изрази преклонението пред освободителите на мездренския край.
В словото си зам.-кметът Сашо Илиев направи историческа ретроспекция на събитията, довели до 7-ми ноември 1877г., когато поделение на Левбгвардейския Драгунски полк командвано от полковник Лихтански, влиза в малкото тогава селище Мездра и обявява освобождението му от османска власт.
 „Днес, 140 години по-късно, ние, съвременните жители на разрасналото се и придобило статута на общински център селище Мездра, сме се събрали да отдадем почит на святото дело по освобождението, да почетем подвига на руската армия и храбрите български опълченци…
В ден като днешния ние сме горди, че сме потомци на тези храбри българи. Прекланяме се пред геройския подвиг на борците за свобода, които с върховна саможертва и любов към Отечеството, рамо до рамо с братския руски народ извоюваха свободата ни! Честит празник, скъпи съграждани!“, завърши словото си зам.-кметът.
В програмата участваха деца от групата за изучаване на руски език към ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с ръководители Доля Попова и Юлия Иванова, вокална група „Слънчице“, вокална група „Детски свят“ с ръководител Анета Петкова и мажоретен състав, ръководен от Христина Стоянова от Център за подкрепа за личностно развитие. Талантливите мездренски деца завоюваха престижни награди на V Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пуст всегда будет солнце“.
Децата изпълниха стихотворението „А что у вас?“, тематичен танц, донесъл им III място на фестивала, песните „Катюша“, „Крокодилът Гена“, „Ех, дороги“, „Как пойду я на бъйструю речку“ и завършиха програмата с „Хубава си моя горо“ и „Моя страна, моя България“.
Вокалните групи „Слънчице“ и „Детски свят“ спечелиха първите места в раздел „Песен“ за колективно изпълнение, а Елена Митова  - II място за индивидуално изпълнение на V Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пуст всегда будет солнце“. 
Селищата в региона на Мездра са освободени от турско робство през есента на 1877 г. във връзка с блокадните действия около Плевен и освобождението на Враца от Десния „летящ“ отряд на генерал-майор Николай Степанович.
Част от лявата колона на отряда на генерал Леонов, начело с полковник Лихтански получава разпореждане да овладее бродовете на р. Искър при селата Дърманци и Люти брод, за да прегради пътя за отстъпление на турците към Орхание и осигури по-нататъшното настъпление към него, където се формира нова турска войска. Щом забелязват руските части, турците отстъпват към Крета и Ребърково, като в покрайнините на последното село се опитват да организират отпор. Но обходени от изток и запад, те са принудени да отстъпят към Люти дол и Типченица. Бродовете на р. Искър при Дърманци, Ребърково и Люти брод са завзети от руските подразделения.
На 7 ноември поделението на Левгвардейския и Драгунски полк, командвано от полковник Лихтански влиза в малкото селище Мездра и обявява освобождението му от османска власт.
На 10 ноември с частичен бой е освободена и Типченица, където е имало многобройни черкезки групи. Освобождението пристига в Люти брод на щиковете на руски разузнавателен кавалерийски отряд на 13 ноември 1877 г. Жителите на селото начело с игумена Епифаний и хоругвите на Черепишкия манастир ги посрещат в местността „Могилата“.
За всички руски войници, понесли на предците си тежестта на битките, е благодарственото обръщение на генерал Гурко: „Ще минат години и нашите потомци ще кажат с гордост и тържество: „Тук е преминала руската войска и е възкресила славата на соворовските и румянцевските чудобогатири““.
Отбелязвайки паметните ноемврийски дни на далечната 1877 г. с признателност и гордост си припомняме имената на 19-те доброволци от мездренския край, взели участие в Българското опълчение:
  • с. Типченица – 5 – Вълчо Иванов Гайдарски, Вацо Иванов, Иван Тончев, Стоян Вълков, Цеко Петков;
  • с. Лик – 5 – Георги Лилов, Иван Попов, Иван Пелов, Михаил Христов, Петко Стойчев;
  • с. Ребърково – 4 – Вуто Вутов, Димитър Романов (Рожанов), Димитър Ташов, Цеко Петков;
  • с. Моравица – 2 – баща и син Кръстьо Тончев и Цветко Тончев.
  • с. Долна Кремена – 1 – Георги Бочаров;
  • с. Дърманци – 1 – Димитър Николов;
  •  Мездра – 1 – Иван Илиев.
Българското освобождение е свято, затова паметта за него трябва да е вечно жива.
 
07.11.2018, 16:45 часа
1004 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha