АФИС: БСП изпревари ГЕРБ с процент и половина

АФИС: БСП изпревари ГЕРБ с процент и половина БСП изпреварва ГЕРБ в подкрепата на електората. Ако парламентарните избори са днес, партията на Корнелия Нинова ще получи 23,7%, а тази на Бойко Борисов - 22,2%.  Това показват данните от национално проучване на агенция АФИС, проведено от 2-7 ноември сред 1010 души. 
Симптоми, че рано или късно това ще се случи се наблюдават от средата на тази година, откогато стартира по-рязко тенденцията към отлив на доверие в правителството и управляващото мнозинство. Пряко или косвено процесът се подпомагаше и продължава да се подхранва както от периодичните скандали и корупционни разкрития, така и от бурните разправии между управляващите коалиционни партньори. С това обаче не се изчерпват факторите на влияние върху развитието на политическата драма в навечерието на предстоящата изборна година, твърдят от АФИС.
Още от есента на 2017 г. средният дял на заявения електорат на БСП се колебае около 22%, плюс-минус 2%. В мандата на сегашния парламент промяната в съотношението между двата полюса се дължи на ГЕРБ. След победата в майските избори от 2017 г., подкрепата за партията на премиера достигна пикова стойност от 30% и от тогава се движи неотменно надолу. През последните три месеца силите са изравнени. Въпрос на месеци е ГЕРБ да започне трайно да изостава. Въпрос е също така, дали другата голяма партия ще представи пред разочарованите убедителна алтернатива, или статуквото ще се запази.
Възможно е и нова сила да влезе в опразненото поле с лозунги за промяна.
09.11.2018, 15:28 часа
2610 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha