Опозицията в Турция иска оставката на шефа на Дирекцията по религиозни въпроси

Опозицията в Турция иска оставката на шефа на Дирекцията по религиозни въпроси

Лидерите на турската опозиция настояха за оставката на ръководителя на Дирекцията по религиозните въпроси в Турция (Диянет) заради негово посещение при известен противник на Ататюрк и неговото дело. Призивите идват в момент на зачестили прояви, разглеждани като оскърбление към основателя на републиката, пише турският печат.
"Провокатори в действие: И начетени, и невежи нападат Ататюрк" - под това заглавие опозиционният турски в. "Сьозджу" съобщава за зачестилите напоследък прояви в Турция, уронващи паметта на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, предаде БТА.
"Състезание по нападки" - така в. "Джумхуриет" окачествява изказванията и действията срещу Ататюрк през последните дни.
Най-новият случай, който вестниците днес разглеждат, е изказване на турския историк, писател и антикемалист Кадир Мъсъроглу. Противоречивото изказване е било направено във видеозапис след посещение при Мъсъроглу на ръководителя на Диянет Али Ербаш. Самото посещение също предизвика противоречиви реакции в страната, тъй като се състоя в навечерието на датата на кончината на Ататюрк - 10 ноември. Във видеопосланието си Мъсъроглу нарича Ербаш "шейхюлислям" (глава на мюсюлманското духовенство в Османската империя). Той също така твърди, че Мустафа Кемал не е създал нова държава, а само е променил нейния режим. "Ние си имахме държава. Променен беше режимът на тази държава. Режимът беше шериат, а той го направи гяурлук (безбожност)", заявил той.
Посещението на Ербаш при противоречивия писател и историк предизвика призиви за оставка на ръководителя на Диянет. Лидерът на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу обвини Ербаш, че е осъществил посещението в качеството си на държавен представител и че е проявил неуважение към историята на републиката, пише "Хюриет". Мерал Акшенер, председателка на "Добра партия", също критикува Ербаш, като заяви, че той не е дал указания на имамите да почетат паметта на Ататюрк в петъчните си молитви преди 80-ата годишнина от кончината на Ататюрк, но същевременно е посетил Мъсъроглу. Лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели също се включи в критичните гласове, като постави под въпрос подбора на момента на визитата и публичното й огласяване. "Какво се опитваш да направиш, като защитаваш враговете на Ататюрк?", попита Бахчели и настоя за оставката на Ербаш.
В. "Сьозджу" изрежда и други "провокаторски" прояви през последните дни срещу паметта на Ататюрк. Вчера в град Чорлу, окръг Текирдаг, 30-годишна жена, покрита с черен чадор, нападна с брадва паметник на Ататюрк пред очите на хората. След като граждани се намесиха, тя скри брадвата под чадора си и избяга, пише изданието. Мъж от Адъяман пък се покачи на паметник на Ататюрк и седна на раменете му. Възмутени граждани се обадиха в полицията и единствено полицаите спасиха мъжа от линч, добавя изданието.
На 10 ноември пък за обида на Ататюрк бе арестувана 21-годишна студентка в Одрин, която по време на възпоменателна проява започнала да крещи: "Ататюрк не е бог. Аллах има закони. Ататюрк донесе законите на Запада". При показанията си жената казала, че противоречи на религията Ататюрк да бъде честван по такъв начин.
В. "Коркусуз" коментира, че всички тези събития са последвали "отиването на имама (има се предвид ръководителят на Диянет, бел.ред.) на крака при врага на Ататюрк (Мъсъроглу)".

14.11.2018, 10:31 часа
892 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha