Монтана и Пирот - заедно срещу горските пожари

Монтана и Пирот - заедно срещу горските пожари

Съвместно учение за гасене на горски пожари в трансграничния регион събра на учебния полигон край село Трифоново пожарникари от Монтана и Пирот. Демонстрацията е финалната част от проект за повишаване капацитета за управление на риска при големи горски пожари в трансграничния регион – координация, обучение, наблюдение, иновативни методи и технологии, който България и Сърбия изпълняват от 2016 г. Проектът се финансира по програма ИНТЕРРЕГ и е на стойност 600 000 евро. Партньори са ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР-България и Сектора за извънредни ситуации при МВР-Сърбия.   
„Ползата е и за двете страни. Имаме проблеми с гасенето на горски пожари. Сега ще можем  да следим района и от въздуха, това е много важно за успешното овладяване и гасенето на пожарите”, каза полк. Драган Тончевски от сръбския сектор за извънредни ситуации. Миналата година в западната ни съседка е имало над 20 000 запалвания и пожари в горски територии, при тях са загинали 20 възрастни хора.
Два дрона, малък безмоторен самолет, бус, два пикапа, оборудвани с пожарогасители, и термокамера е получила по проекта пожарната в Монтана. Пожарникари от България и Сърбия са обучени в рамките на проекта. Създаден е и центъра край село Трифоново, където и занапред ще се обучават огнеборци от двете страни.
Приети са  стандартнr процедури за действия при пожари, така че екипи от двете страни да могат да преминават държавната граница.

15.11.2018, 13:15 часа
821 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha