Очаква се поскъпване между 5 и 10% на основните храни и стоки

Очаква се поскъпване между 5 и 10% на основните храни и стоки Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители. През последните дни енергията за индустрията поскъпна с пъти. Колко ще поскъпнат основните продукти, които купувамe? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".
Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители. Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва, с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт. Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.
10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия, заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков. Затова, когато стотинките отгоре при енергията са много, сметката на Димитър Бешиков не излиза. В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия, каза Бешиков.
Сметката не приключва с по-високите разходи за ток, които се трупат при собственото му производство на хляб. За да ни се подготвят суровините, които ние използваме - сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват електрическа енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи, заяви Бешиков. Така, при шоковото поскъпването при тока на свободния пазар, сметката ще плати в крайна сметка потребителят, категоричен е хлебопроизводителят. Ще се вдигнат и цените на закуските. „Една баничка в момента струва 1.20 лв.Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много, каза Бешиков. Според Димитър обаче потребителят трудно ще плати сметката.
По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша. Увеличение при колбасите би имало с около 5 % от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лева, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки, допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.
Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност, заяви собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров. При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.
10.12.2018, 10:40 часа
744 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha