Пожар унищожи хиляди машини за гласуване

Пожар унищожи хиляди машини за гласуване

Пожар в столицата на Конго през изминалата нощ е унищожил хиляди машини за гласуване само 10 дена преди президентските избори, съобщиха властите, като подчертаха, че това няма да попречи на вота, предаде Асошиейтед прес.
Използването на машинно гласуване на 23 декември - рядкост за Африка, причини опасения сред опозицията, дипломати и експерти от евентуално манипулиране в полза на предпочитания от президента Жозеф Кабила кандидат за негов наследник. Кабила, който е на власт от 2001 г., се оттегля, предава БТА.
Главният съветник на Кабила, Барнаби Кикая, обвини за пожара, избухнал през нощта в склад в Киншаса, "враговете на демокрацията". По думите му са унищожени около 7000 машини и кабини за гласуване. Според министъра на сигурността това са едва 10 процента от машините за гласуване за Киншаса и те ще бъдат заменени "много бързо". "Не бива да правим прибързани заключения, но криминалната хипотеза не бива да бъде отхвърлена", каза Анри Мова, но подчерта, че опитът да се провалят изборите няма да успее.
Остава обаче въпросът как властите ще се справят с машинното гласуване в тази страна с лоша инфраструктура и 40 милиона избиратели, много от които без компютърна грамотност. Досега са раздадени над 100 000 машини.

13.12.2018, 16:32 часа
879 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha