Скандал с фалшиви новини: Репортер на "Шпигел" измислил десетки истории

Скандал с фалшиви новини: Репортер на "Шпигел" измислил десетки истории Репортер на германското списание "Шпигел" публикувал фалшиви материали в продължение на години. Има съмнения, че Клаас Релоциус е измислил 55 истории.
Новинарското списание от Хамбург на Рудолф Аугщайн е възприемано като "огнестрелно оръжие на демокрацията" и е пример за сериозна журналистика. Със силен тътен обаче създаденият му образ се сгромоляса, коментира "Билд".
Новият главен редактор на "Шпигел" Щефен Клусман събрал екипа на редакцията и съобщил, че списанието има репортер, който е манипулирал и измислял истории.
Има съмнения, че десетки материали на 33-годишния Клаас Релоциус, който е отличаван с награди за работата си, са плод на фантазията му. За 14 от тях вече има доказателства.
Колега на Релоциус се усъмнил в работата му, след като двамата работили заедно по голям материал за стената между САЩ и Мексико. Хуан Морено забелязал нередности в работата на Клаас и отишъл с притеснение и деликатност да поговори с шефа на "Шпигел".
Зам.-главният редактор на изданието Улрих Фихтнер коментира, че с разследването, което предприел, Морено рискувал собствената си позиция и го направил на свои разноски. Първоначално никой не му вярва - нито колегите, нито от редакционния борд на изданието. Морено събрал достатъчно доказателства за измамните репортажи на Клаас Релоциус. Първоначално той отричал, но миналата седмица трябвало да признае, че е манипулирал и измислил множество текстове. До последно Релоциус опитвал да дискредитира Морено и дори изпращал фалшиви имейли.
В текстовете си Релоциус разказвал за хора, които никога не е срещал, за места, на които никога не е бил, и използвал цитати, които никой не е казвал.
Никой не забелязал лъжите на репортера през годините.
"Шпигел" се гордее с отдела си, чиято задача е да проверява всеки факт, описван в текстовете на репортерите. Когато обаче репортерите работят върху собствени проучвания, те невинаги са проверявани и материалът им отива за публикация със специално отбелязване, че е "собствено изследване". Материалите на Релоцуис твърде често излизали по този начин и шефовете му е трябвало да се усъмнят, коментира "Билд".
Улрих Фихтнер коментира случилото се с думи като "шок" и "пронизваща болка". Той оставя отворен въпроса "Чия е отговорността за допусканите грешки?" и отбелязва, че е особено болезнено, че Релоциус е накърнил образа на списанието за качествено съдържание, който е изграждан в продължение на десетилетия.
Установено е, че материалът му "Детска игра", излязъл през юни 2018-а - за 13-годишно момче, което вярва, че е спомогнало за започването на войната в Сирия с графити на омраза срещу Асад, е с източник фантазията на 33-годишния репортер.
Релоциус никога не е пътувал до Сирия, твърди, че е водил разговори чрез мобилно приложение, но дали наистина е разговарял с героя си Моууия, остава неясно за "Шпигел".
През март 2018-а Релоциус пише за 59-годишен американец, който пътува из страната и наблюдава екзекуции ("The Last Witness").
Има история за негово пътуване с автобус, в който среща г-жа Гадис, която му разказва за починалия си от рак съпруг. Не е ясно дали тази жена въобще съществува и дали пътуването го е имало.
Разказва и че се е срещал с охранител на стената с Мексико в Аризона. Той обаче никога не е пътувал до там и такава среща не е имало.
"Шпигел" има съмнения дали и материалът на Релоциус за последния оцелял от германската съпротивата срещу нацизма "Бялата роза" е в резултат на разговор с 99-годишния мъж.
Изданието ще събере комисия, която да разследва измамните материали на репортера.
Той е получавал три награди на "Шпигел" за работата си, включително за талантлив млад журналист. Пише и за други издания като "Нойе Цюрхер Цайтунг", Файненшъл таймс", "таз" и "Велт". Си Ен Ен го избира за журналист на годината, 4 пъти печели германската награда за репортери, "Европейската награда за пресата", католическата медийна награда и др.
20.12.2018, 13:49 часа
640 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha