Вдовици на шерпи ще изкачват Еверест за вдъхновение на самотни жени

Вдовици на шерпи ще изкачват Еверест за вдъхновение на самотни жени

Две вдовици на шерпи, загинали на Еверест, ще се опитат да изкачат "покрива на света", за да завършат делото на своите съпрузи и за вдъхновение на други самотни жени, съобщава ДПА, цитирана от БТА. 
Съпругът на Фурдики бил загинал при прокарването на обезопасителни въжета за чуждестранни клиенти на най-високата планина на планетата през 2013 година. Жената ще предприеме съвместен опит за изкачване с Нима Дома , съпруга на един от 16-те шерпи, затрупани от лавина в базовия лагер през 2014 година.
"Предприемаме катеренето, за да притъпим нашата болка и да отдадем почит на съпрузите си, като достигнем до върха, нещо което те не успяха!" заявиха смелите жени.
Тридесет и шест годишната Нима увери, че с Фурдики са преминали през усилени тренировки. Алпинистките вече са покорили два по-малки върха. В Непал са разположени осем от четиринадесетте най-високи планини на планетата. Връх Еверест е бил изкачен досега от 4 833 души. Първи на него стъпиха през 1957 година новозеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей, припомня агенцията.

26.12.2018, 16:31 часа
837 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha