Скандал тресе държавата! Новата система на Агенция „Митници“ блокира вноса в страната, медиите гузно мълчат

Скандал тресе държавата! Новата система на Агенция „Митници“ блокира вноса в страната, медиите гузно мълчат Новата електронна система за внасяне на Агенция „Митници“, която стартира в началото на седмицата, буквално блокира вноса в страната, съобщи читателка на агенция BulNews от Враца. Големи производствени предприятия буквално са били притиснати в стената и са спрели част от производствените си линии. За големия проблем обаче медиите гузно мълчат и до момента никъде няма информация за блокирания внос. 
Потърпевшите обясниха, че заради неработещата Митническа информационна система за внасяне камионите им с пратки стоят на границата и не се допуска влизането им в страната, защото стоката няма как да бъде обмитена.
В цялата страна стотици камиони чакат в митническите бюра да бъде извършена процедурата, която не може да се осъществи заради грешки в пуснатия в понеделник нов модул. Потърпевшите се питат кой ще плати начислените им неустойки, пропуснатите ползи и забавеното производство. 
„Кой ще понесе отговорността за последствията и за този неработещ софтуер? Нито една пратка не може да бъде внесена в страната от понеделник. Едва днес някои колеги успяха да направят пробив в системата, но вместо улеснение се вижда една генерална промяна, която още повече обърква потребителите“, заяви възмутената врачанка. 
Другият голям проблем, на който се натъкват хората, е с новата митническа декларация, в която никъде не пишело стойността на пратката и нямало как да се осчетоводи. Потърпевшите се опитали да подадат сигнал за проблем със системата, но и това се оказало, че няма как да стане.
За повече яснота по проблема с новата система медията ни се свърза с пиара на Агенция „Митници“ Вяра Гинева, която потвърди, че в понеделник е имало проблем със системата за внос, „но във вторник нещата потръгнаха и са влезли в ритъм“. Гинева заяви, че за вчерашния ден са приети 1 463 декларации за внос, което се доближавало до среднодневните им стойности. По думите й, сигнали за нередности и технически проблеми не били получавали. 
Факт е обаче, че в агенцията имало доста голям брой заявки с въпроси за новите правила и как трябва да се действа в определени случаи, като с новата митническа декларация. Гинева посочи, че промяната е доста сериозна и който има въпроси да се обръща към тях. 
Новата декларация пък е наложена във връзка с изискване на Европейския съюз и изцяло централизираната система. Към нея имало и други документи и липсата на стойност не е проблем за осчетоводяването на стоките.
На практика обаче системата в понеделник и вторник въобще не е работела, въпреки уверенията на пиарката на Агенция „Митници“. Гинева дори не можа да посочи колко декларации за внос са подадени в понеделник, колко ТИР-а са влезли в пределите на България и колко са останали блокирани заради новата система. 
09.01.2019, 15:47 часа
3864 1
Коментари

***

09.01.2019, 16:01 часа
И тука греда. Това е положението. Някой да подава оставка!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha