Възелът около изоставената спортна зала във Враца се заплита! Парите за строежа изчезнаха, фирми вече съдят изпълнителя

Възелът около изоставената спортна зала във Враца се заплита! Парите за строежа изчезнаха, фирми вече съдят изпълнителя Възелът около изоставената спортна зала в двора на училище „Христо Ботев“ във Враца се заплита, установи разследване на агенция BulNews. Част от преведените авансово 680 000 лева с ДДС на изпълнителя „Каримпекс 1“ на Здравко Караиванов са изчезнали.
Вчера медията ни публикува грубите сметки на оценители, според които в обекта досега са вложени максимум 350 бона. Оказа се, че сумата е далеч по-скромна, тъй като наяве излязоха важни детайли от отношенията на строителя с негови фирми партньори.
Оказа се, че Здравко Караиванов хич не обичал да плаща за извършените услуги и на практика вече е затънал в дългове. На този етап е ясно, че дължи около 15 000 лв. на местната фирма „Галактика“. След нея на опашката за пари се е наредила „Строителство и възстановяване“ с по-скромните 6 000 лв., които вече се търсят по съдебен път. Лидер сред кредиторите е дружеството на Петър Костадинов с около 30 бона за наем на кофражни платна. До дни се очаква и останалите да подгонят некоректния си партньор със съдебни дела. Медията ни вече нееднократно писа, че на обекта са се сменили да работят 4-5 бригади от различни краища на страната, които са избягали заради разминаване в договореното плащане.
Пълният хаос във финансовите взаимоотношения на избрания от общината с пряко договаряне изпълнител на проекта за нова спортна зала подсказва, че преведените авансово близо 700 бона загадъчно са изчезнали. На практика в досегашните дейности са инвестирани по-малко от половината получени пари и въпреки това строителят няма възможност да продължи да изпълнява договора си. Нормалният извод е, че сочната разлика е потънала някъде по трасето и това е причината на мястото, където в края на ноември трябваше да има изградена нова спортна зала, в средата на януари да стърчат бетонни колони и арматура.
Кметът на община Враца Калин Каменов носи пълната отговорност за проваления проект, за който лично беше публично гарантирал. В този случай скандалът е невиждан, тъй като фирмата е избрана не с обществена поръчка, а чрез пряко договаряне. Този подход във всички европейски директиви е сочен като ярък пример за корупционни практики при разпределянето на публични средства.
16.01.2019, 08:40 часа
6735 6
Коментари

kkk

16.01.2019, 19:06 часа
Парите и за ремонта пред Общината и част от Пробива отдавна са изчезнали. Колко време се прави пред "Козма Тричков"-вече цели 7 месеца и никои нищо не прави. Това е безобразие за всички, отговорни от кметството!Чакаме заем,за да връщат данъкоплатците

Алоо ''балоните ''

16.01.2019, 12:57 часа
Заплахи за медиите , че пишат...!? Заплахи към общ. съветници , че задават въпроси...!? Заплахи към работници в общ. предприятия , че имат професионално мнение , различно от неговото...!? И в Корея не е така.....!!! Алоооо.....

мутри

16.01.2019, 11:30 часа
Кмета бие с бухалката на държавната машина, всички неудобни. Дано в съд, следствие и прокуратура има и свестни хора които разбират за какво иде реч.

общинар

16.01.2019, 11:21 часа
К.Каменов изкуственно е раздул бюджета за 2019 до 60милиона за да може до изборите да изхарчи макс.много. Погледнете какво планува трошки втора ръка за транспорта 3 300 000лв, БКС - 250 000 . след като миналата година за БКС усвои 2 500 000лв .

крадец

16.01.2019, 11:07 часа
Нагъл безпардонен е Калин Каменов. Върши такива простотии, никой кмет да сега не си е позволявал. На всичко отгоре се е обградил от хора които го величаят и словохвалят. Самочувствието му е до небето, посочен от мафията да дерибейства във Враца.

специалист по ЗОП

16.01.2019, 09:27 часа
Тая фирма няма и внесена гаранция за строежа, и се вижда, че има много стари сметки не уредени, а парите са им преведени-защо?????? За тая огромна сума не може да има пряко договаряне може ли да отговори Супер Марио.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha