Как смартфонът на чиновника Ангелов запали война между журналистката Йончева и режисьора Банов

Как смартфонът на чиновника Ангелов запали война между журналистката Йончева и режисьора Банов Елена Йончева и Боил Банов нямаха нищо общо до сряда. Най-много депутатката от БСП да е ходила на театрална постановка, режисирана от министъра на културата в битието му на творец.
“Корупция в Министерски съвет” - такъв афиш за брифинга си обявиха от “Позитано” 20 и публиката затаи дъх в очакване на гръмовен скандал за поне няколко милиона. Нещо като оградата по границата, където мишена беше Валери Симеонов, или хасковския “Кумгейт”, след който Делян Добрев подаде оставка като депутат, макар колегите му да не я приеха. Тогава се оказа, че общината е пълна с роднини и съученици на бившия енергиен министър, имаше и съмнения за спечелени обществени поръчки от негови близки. Информацията за това отдавна обикаляла местните медии.
Оказа се, че следващата мишена на Йончева е министърът на културата Боил Банов. По ирония на съдбата той също е свързан с Хасково. Дълги години е бил директор на Драматично-кукления театър “Иван Вазов” в същия град. “Кумгейт” и настоящият скандал “Ало, Банов съм” си приличат и по още нещо. Информация за тях има и отпреди Йончева да направи разкритията. Сега обаче тя пусна запис с гласа на зам.-министъра (тогава) Банов от март 2016 г. от разговор в кабинета му. 
Аудиофайловете от неформални разговори с големци са се доказали като добро средство за скандали и трусове във властта - “Двете каки” (съдийките Ченалова и Янева), “Ало, Ваньо” (бившият финансов министър Симеон Дянков и покойният шеф на митниците Ваньо Танов) са само някои от тях. За по-сериозните са ползвани нелегално изнесени от службите специални разузнавателни средства. В случая “Банов” обаче става дума за запис със смартфон, твърдят запознати. Направен е от държавния чиновник Ангел Ангелов, който отговаря за европейските програми, но има интереси и в усвояването на средства.
Как и кой свързва чиновника от администрацията на ГЕРБ с червената Елена Йончева, участниците в скандала още мълчат. Предполага се, че той е използвал връзките си в администрацията, за да стигне до среща с депутатката и да я убеди в съмненията си. След като записът попада у Йончева, екип от “Позитано” 20 проучил целия казус за няколко дни. Това не е трудно, защото всичко е публично освен тайния запис на изгонения от министерството директор на европрограми. Той със сигурност разбира повече от договори и неустойки, отколкото журналистката Йончева и режисьорът Банов. 
На записа се чува как Боил Банов говори с надзорника на обекта, с един от директорите на фирмата изпълнител и с чиновник от министерството. Твърди се, че министърът уговаря схема - Министерството на културата да спести на фирмата 700 хил. лв. неустойки, които трябвало да поиска заради забавяне в строителните работи през пролетта и лятото на 2015 г.
Според БСП така е ощетена държавната хазна, защото парите трябвало да се върнат в бюджета. Освен това министерството като възложител върнало на консорциума 315 хил. лв. гаранция, която трябвало да задържи. Още в сряда БСП поиска оставката на Боил Банов, но подкрепен от ГЕРБ и патриотите, той отказа да я подаде.
Прокуратурата се самосезира още преди Йончева да внесе официално сигнал за извършено престъпление. Докато микрофоните в залата за пресконференции на “Позитано” още бяха включени, спецпрокуратурата влезе в културното министерство, за да вземе документацията по обществената поръчка и да поиска обяснения от чиновници. Проверката е за престъпление по служба, но още няма наказателно производство. Обяснения е дала и Елена Йончева.
Историята за античния комплекс “Сердика”, или ларгото накратко е следната: археологическите разкопки там трябва да се съхранят и да бъдат достъпни за хората. Има проект и се пристъпва към обществена поръчка за изпълнител. От всички 5 кандидата да строят печели “ДЗЗД “Антична Сердика”. Договорът за 12,5 млн. лв. е сключен през април 2015 г., като краен срок за предаване на обекта е вписана датата 20 януари 2016 г., или 200 дни. По време на работата обаче се налагат 5 спирания по различни причини, които не зависят от изпълнителя. Ако е по негова вина, би дължал неустойка 0,2% от стойността на целия договор на ден, или 25 хил. лв. Издавани са акт 10 за временно прекратяване на работата и акт 11, когато се започва отново. Прекъсванията са от 11 до 14 дни за всеки период. 
Йончева твърди, че Министерството на културата като възложител е манипулирало документите така, че да няма основание да си търси неустойка за три от тези спирания. Делото на министерството срещу фирмата е за забавяне на предаването на обекта, което обаче се дължи на необходимост от допълнителни строителни дейности, които са описани от Държавната приемателна комисия към МРРБ. От консорциума са категорични, че няма основание да плащат неустойки - нито за пролетта и лятото на 2015 г., нито за края на 2015-а и началото на 2016-а, когато са приключили обекта и той е приет. След скандала от сряда министър Банов показа искова молба до съда, по която е заведено дело за неустойките за забава. Тя е подписана от тогавашния министър Вежди Рашидов, на когото Банов беше заместник.
Неустойките по договора са поискани чрез делото, записът е манипулиран, а човекът, който го е правил, го рекетира от няколко години насам - това обясни Банов. След пускането на файловете се разбра, че няма данни за корупция - никъде не става дума за подкупи. Прокуратурата ще проверява дали има доказателства за престъпление по служба, т.е. спестена ли е неустойката на фирмата с помощта на висши държавни чиновници.
46-годишният Ангел Ангелов е човекът, който записва Боил Банов през март 2016-а с телефона си. Тогава е негов подчинен. Шеф е на дирекцията за европейски програми в министерството. Той е изключително близък с бизнесмена Иво Костов, който има фирми с интереси в усвояването на пари от Брюксел. В държавната администрация не е тайна връзката между двамата. Има и подозрения, че Ангелов изнася конфиденциална информация от службата, свързана с кандидатстване за европари.
До 2002 г. Ангел Ангелов е служител на Националната разузнавателна служба, но напуска само 3 г. след постъпването си там. От този период е и дружбата му с 59-годишният Иво Костов, който е доктор от Силистра, преквалифицирал се в столичен бизнесмен и консултант. След напускането на разузнаването Ангелов също се захваща с частен бизнес. През 2005 г. става собственик и управител на “Хари С Консулт 8” ЕООД. До 2009 г. двойката си купува 5 имота, 4 от които - в центъра на София. През 2007 г., когато България е приета в Европейския съюз, Ангел и Иво се записват на серия курсове за експерти по европрограми, казват запознати с миналото им. След това Ангел Ангелов се завръща в държавната администрация и прехвърля фирмата си на Иво Костов. По-късно тя, естествено, печели обществена поръчка с европейски пари от агенция по горите например.
Държавната служба на Ангелов започва в първото правителство на ГЕРБ, когато министър на културата е Вежди Рашидов. Ангелов бързо расте в йерархията и се издига до шеф на дирекция
“Европейски програми”. Освободен е през 2016 г. след много скандали, интриги и съмнения за изнасяне на информация - точно след като прави записа от кабинета на Боил Банов. Изненадващо обаче е приютен в Министерството на образованието и науката като експерт, който работи отново с проекти, финансирани с пари от Европа. Кирил Гератлиев, шеф на Ангелов в новата служба, разказа как също е заплашван от него, как се е интересувал от проекти за 80 млн. лв. и изрази съмнения, че е спукал гумите на автомобила му във връзка с конфликтите им. 
Напрежението ескалира в края на ноември м.г. Тогава  от дирекцията на Ангелов е засечен теч на конфиденциална информация по проекти, които трябва да бъдат финансирани с над 80 млн. лв. След това човекът, записал Банов през 2016 г., е изолиран от работата по управлението на проекти. Още повече, че член на комитета, където се обсъждат те, е приятелят му Иво Костов като представител на Съюза за стопанска инициатива. Костов знаел информация, която може да получи само от дирекцията, в която работи приятелят му Ангел Ангелов.
След като бил изолиран, Ангелов нахлул в кабинета на Гератлиев и започнал да го заплашва, че ще компрометира цялата институция. Съмненията са, че е заради финансови интереси, които Ангелов има и не може да ги изпълни.
Изпаднал в дълбока конспиративност, Ангелов не отговаря на мобилния си телефон. В петък той изпрати позицията си до Нова тв, в която отговаря на сегашния си шеф Кирил Гератлиев.
“Той използва ситуацията, за да се представи за жертва, вместо да обясни на заместник-министър Сачева и министъра на образованието Красимир Вълчев защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение, за да принуждава експерти от изпълнителната агенция, която ръководи, да напускат работата си под натиск”, пише в нея. Ангел Ангелов и още 3-ма негови колеги подали жалба в прокуратурата срещу психически тормоз, който им бил оказван на работното място. Твърди още, че бил дискриминиран, но не посочва на каква основа. Сезирал и Инспектората на Министерството на образованието и науката

В нашата галерия може да видите снимки на Боил Банов, Ангел Ангелов и Иво Костов, както и общия имот на Ангел и Иво.
02.02.2019, 17:00 часа
1689 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha