Наночастици в храните и лекарствата могат да допринесат за развитие на рак

Наночастици в храните и лекарствата могат да допринесат за развитие на рак

Учени от Националния университет в Сингапур установиха, че наночастиците, с които са замърсени хранителни продукти, хранителни добавки и лекарства, могат да допринесат за развитие на рак, съобщи сайтът Физ.орг, цитиран от БТА.
Специалистите по-специално констатирали, че наночастиците, които се разработват като средство за борба с туморите, могат да имат обратен ефект и да ускорят появата на метастази.
Експерименти, в които били използвани култури от ракови клетки на млечната жлеза, показали, че наночастиците от злато, титанов диоксид, сребро или силициев диоксид улесняват проникването на ракови клетки в кръвоносните съдове. Това ускорява разпространението на ракови клетки в други тъкани и органи, които биха били недостъпни за нови злокачествени образувания.
По мнението на учените, резултатите от експериментите им трябва да се вземат предвид при разработването на нови противоракови терапии на базата на наночастици. Дори при липса на подобно лечение пациенти могат да бъдат подложени на въздействието на съдържащи се в хранителните продукти наночастици, а това усложнява борбата с туморите.
Същевременно наночастиците допринасят за по-лесно разпространение на лекарствата в поразените тъкани. Понастоящем специалисти работят над възстановяване на кръвотока с помощта на наночастици.

06.02.2019, 11:46 часа
855 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha