Медицинските специалисти от детските градини и училища в Козлодуй искат по-високи заплати

Медицинските специалисти от детските градини и училища в Козлодуй искат по-високи заплати

Сестрите от училищата и детските градини в Козлодуй също искат достойно заплащане за работата си.
На работна среща всички 25 медицински специалисти, които работят в училищата и детските градини в Община Козлодуй, също поставиха своите искания за достойно заплащане на труда си пред общинското ръководство. Техните заплати също не надвишават цифрата 580 лева, като здравните работници в училищата и детските градини в селата получават минималната работна заплата. Те искат достойно възнаграждение за полагания труд, като подчертават условията на свръхнатовареност, в които работят, пенсионната възраст на част от колегите си и липсата на кадри.   „Обобщеният въпрос беше кой оценява труда ни на тази сума от 580 лева – труд, който изисква бакалавърско медицинско образование; който е свръхнатоварен, защото работим с 25-30 деца /двойно над нормата/; труд, на който не се признава сертификата; труд, който полагат хора в пенсионна възраст, тъй като липсва интерес от младите специалисти; който е свързан с много стрес и недобра работна среда – твърде много шум, поведение на децата, работа с деца със специални образователни потребности или особени заболявания и т.н. – обясни  медицинската сестра Мариела Христова и заключи – Здравето е най-голямата отговорност за човека и като такава трудът за него трябва да се заплаща достойно.“
Общинското ръководство е поело ангажимент да се запознае подробно с така създалата се ситуация и да търси възможности за разрешаване на проблема със заплатите на медицинските работници в училищата и детските градини, които са със статут на общински работници. „На вчерашната среща общинското ръководство беше отворено към нас, изслушаха ни, дори ни дадоха съвети как да се промени вътрешния ред на детската градина в работата с деца със СОП и заболявания. Увериха ни, че всичките ни искания ще се преразгледат с обещание, че ще се предприемат нужните усилия и мерки и каквото зависи от тях, ще бъде направено“, обобщи обещанията Христова.
Мнението на общинския съветник и директор на СУ “Св. св. Кирил и Методий“ Марийка Костова обаче е, че решението на предсказуемия проблем със заплатите на медицинските специалисти в училище и в детската градина, е трябвало да се търси още при формирането на бюджета за тази година: „Това, което аз отчитам като положително, е, че във всяко училище има медицинско лице и това е много важно. Но работата на тези специалисти е изключително отговорна и напрегната и по мое мнение е недопустимо да имат заплати, които са съизмерими с тези на помощния персонал. Според мен трябваше този проблем да потърси решение при формирането на бюджета и да се търсят резерви за дофинансиране, така че да имат достойни или поне прилични заплати. В тази нова ситуация – след като е приет бюджетът – аз не мога кажа какви резерви могат да се намерят. След работната среща може да се очаква минимално увеличение на заплатите. Добре е Общината да има визия за училищното здравеопазване и това в детските градини – да се хармонизират заплатите и да не са различни от едно училище в друго или от една детска градина в друга или ако са различни, това да е поради различната натовареност на специалистите, а не по някакви субективни причини. Определено смятам, че биха могли да се намерят резерви, но това трябваше да се помисли и да се случи при обсъждането на бюджета“, заключи Костова, чието изказване в Заседателната зала по време на приемането на Бюджет 2019 беше аналогично.
Въпреки това медицинските сестри, работещи в сферата на детското здравеопазване в образователните институции, остават обнадеждени след срещата с общинското ръководство, защото училищното здравеопазване е общинска функция. Също като колегите си от болницата обаче те са категорични, че ако обещанията останат само на думи до 1 март, те също ще депозират оставките си. При подобна хипотетична ситуация обаче ще възникне сериозен проблем, защото детските ясли не могат да функционират без медицински специалисти.

13.02.2019, 09:20 часа
1786 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha