Медиците от болницата в Козлодуй се пребориха за по-високи заплати

Медиците от болницата в Козлодуй се пребориха за по-високи заплати

Общинският съвет реши да отпусне субсидия от 118 300 лева за покриване на неотложните задължения на болницата, но задължи ръководството й да представя ежемесечно анализ за финансовото състояние на здравното заведение. Освен това беше прието и да се изготви стратегия за оздравяването му.
Дебатът в Общинския съвет идва след ултиматумът на медицинските специалисти по здравни грижи, че ако до 1 март не получат достойно възнаграждение от минимум 700 лева месечно, ще подадат колективно предизвестие за напускане. Затова и първият въпрос поставен от съветника Юлиян Тошев към управителя на болницата д-р Олга Николова беше, дали тези пари ще осигурят увеличение на заплатите.
Д-р Олга Николова беше категорична, че със субсидията от общината ще има временно увеличение на възнагражденията.
Съветникът Анатолий Абаров припомни, че при приемането на бюджета на общината преди 20-ина дни са прогнозирали този проблем със средствата за здравеопазване, но въпреки това нямаше заложени суми в него за болницата, като подчерта, че оздравяването на общинската болница е ангажимент на Общинския съвет, който е неин принципал.
Стела Бачийска пък допълни предложението на д-р Биляна Стояновска, освен ежемесечен финансов анализ да се изготви и стратегия за развитието на болницата.
Съветникът Велислав Торбов обаче изказа мнение, че Общинският съвет не можел да прави стратегия, а само да финансира болницата.
Бачийска обаче обясни, че въпросът не е да се запълват празнини във финансирането на болницата, а де се намерят пробойните.
Кметът Маринела Николова взе отношение по темата, като поиска Общинският съвет да разреши да се наеме външна фирма за решаването на проблемите на болницата, както направи и през 2016 година, когато отново ставаше въпрос за спасяването на здравното заведение. На това възрази съветникът д-р Биляна Стояновска, която припомни, че подобни опити вече са правени и те не са дали резултат.
Мнението й беше подкрепено и от Управителя д-р Олга Николова, която освен всичко обясни, че през 2016 година са дошли двама души, на които тя е предоставила цялата документация на болницата и те повече не се появили. Освен това обясни, че вече има виждания, които започва да изпълнява още от понеделник.
След дебатите решенията за отпускане на субсидията, задължението за ежемесечен анализ и изготвяне на стратегия за болницата бяха приети единодушно. Това не отменя националния протест на медицинските сестри, насрочен за 1 март. Остава да се проследи и дали ще бъдат изпълнени дотогава основните им искания.

22.02.2019, 15:57 часа
947 1
Коментари

ТДнаНАП-ВеликоТърновоофисВраца

23.02.2019, 17:48 часа
Това е болница по документи. Там не се работи, няма никой! По-добре и за общината и за хората е да бъде закрита. Така е много опасна - да знаеш, че има болница, а като отидеш там да се чудят как да те отбият и да те насочат за Враца, Плевен, Бяла Сла
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha