Срив на печалбите на "Монбат" с близо 90%

Срив на печалбите на "Монбат" с близо 90% Производителят на акумулатори „Монбат“ отчита значително по-ниски финансови резултати за миналата година. Това показва консолидираният отчет на групата, който беше публикуван на сайта на фондовата борса. През 2018 г. нетните приходи от продажби са намалели с 9.4% до 293.9 млн. лв., а нетната печалба се е свила с 91% до 2.8 млн. лв., съобщи сайтът Uniconbg.
От компанията не уточняват причините за спада, но той не е неочакван. Заради неблагоприятните цени на оловото, което е основна суровина за производството и формира 70% от разходите за единица продукт, и забавения старт на новопридобития завод на групата в Италия преди няколко месеца „Монбат“ ревизира прогнозата си за годината надолу.
Основните продукти на компанията са акумулатори и оловнокисели батерии с различно приложение. Дружеството продава продукцията си в повече от 60 страни, като важни пазари са Франция, Испания, Германия, Румъния и Италия. От общите продажби през миналата година над 91% са били от износ, показват данните от отчета. Макар че от „Монбат“ посочват, че пазарът не е сезонен, търсенето на акумулатори по принцип е най-силно през последното тримесечие.

Развитие на бизнеса
През последните две години „Монбат“ направи няколко важни инвестиции навън, като придоби германските компании Gaia и EAS и така влезе в сектора на литиевойонните батерии. Друга ключова сделка беше покупката на завода Piombifera, който е една от трите най-големи рециклиращи мощности в Италия. Компанията обаче се отказа от третото подготвяно придобиване – Assad в Тунис, тъй като рисковете се оказаха прекалено високи.
В края на миналия месец пък стана ясно, че „Монбат“ ще изгради във Враца завод за нова технология – биполярни оловни батерии, които могат да се използват във ВЕИ проекти, електрически коли, промишлени UPS системи и т.н. От компанията не дават повече информация, тъй като проектът все още се подготвя, но по данни на общината инвестицията ще бъде 42 млн. лв.
07.03.2019, 15:23 часа
3837 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha