Монтана посреща Великден с концерти, спектакли и ателие за писани яйца

Монтана посреща Великден с концерти, спектакли и ателие за писани яйца Великденският концерт на Община Монтана и тази година ще се проведе на открита естрада пред храм „Св. св. Кирил и Методий”. Той ще започне в 10:30 ч. на 28 април /неделя/. Духовият оркестър „Дико Илиев”, Представителният танцов ансамбъл „Пъстрина” и Фолклорната формация „Огоста” ще участват в концерта, посветен на Възкресение Христово. 
Духовият оркестър с диригент Пламен Крумов е подбрал за празничния концерт предимно Дико-Илиеви хора от богатия си репертоар. Художественият ръководител и хореограф на ансамбъл „Пъстрина” Първан Първанов е включил танци от шопска, пиринска и северняшка фолклорни области. Фолклорната формация „Огоста” с диригент Цветан Цветанов ще заложи на изявените си солистки.
При дъждовно време концертът на формациите от Народно читалище „Разум 1883” ще се състои в Младежкия дом.
На светлия християнски празник е посветен детският спектакъл , „Надхитряне“. Той ще се играе в Драматичен театър – Монтана, на 22 април от 12 ч. Режисурата е на Ирина Димитрова, а ролите изпълняват младите актьори Тихомир Иванов, Мила Топалова, Димитрина Проданова и Асен Таков. Ден по-късно – във вторник, ще се състои Великденски балетен спектакъл „Кой направил е цветята” на танцова школа „Финес” с ръководител Ина Колева. Той ще започне в 18:30 ч. в Голяма зала на театъра. През Страстната седмица – на 24 април, традиционният си  годишен спектакъл ще представи Детско-юношеската театрална школа с ръководител Ирина Димитрова. Премиерата е с начален час 19:00 в Клуба на актьора.
На 24 април Великденска работилница за изработка и декорация на яйца от изкуствени материали ще отвори врати в Общински младежки дом. От 10 до 16 часа Румяна Белчева – ръководител на клуба по приложно изкуство „Дорос”, ще обучава деца от начален и прогимназиален етап. След уъркшопа компетентно жури ще оцени творческия резултат и ще определи най-сполучливите и оригинални декоративни яйца. Организаторите са предвидили награди за класираните на челни позиции. Творбите им ще бъдат подредени в импровизирана изложба във фоайето на Младежкия дом.
На Велики четвъртък - 25 април, в Експозиционната зала на Регионален исторически музей Монтана (ул. "Граф Игнатиев" 3) посетителите ще могат да видят мултимедийна презентация, посветена на традицията в боядисването на великденските яйца. Презентацията ще представя уредника Светлин Ангелов. По време на Великденските празници музеят ще работи само по предварителна заявка. 
 
18.04.2019, 12:11 часа
1062 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha