Франция продължава да продава оръжия на Саудитска Арабия

Франция продължава да продава оръжия на Саудитска Арабия Френското правителство потвърди, че нова пратка с оръжие ще се насочи към Саудитска Арабия, въпреки твърденията, че Рияд използва оръжията във войната в Йемен. Министърът на отбраната Флоранс Парли заяви пред телевизията BFM, че оръжията ще бъдат натоварени на саудитски кораб, който ще пристигне в сряда във френското пристанище Хавър.

Тя отказа да идентифицира видовете оръжия, но повтори позицията на Франция, че те са били използвани само за отбранителни цели от Саудитска Арабия, откакто започна своята офанзива в Йемен през 2015 г. "Доколкото е известно на френското правителство, нямаме никакви доказателства, че жертвите в Йемен са резултат от използването на френски оръжия", каза Парли. Върху правителството нараства натискът, след като разследващият новинарски сайт Disclose извади наяве миналия месец класифицирана военна бележка с подробности за използването на френски танкове и артилерия във войната срещу бунтовниците хусити. Оповестява се, че новата пратка включва осем монтирани на камиони гаубици „Сезар“, въпреки че правителствен източник съобщи на AФП тази седмица, че такива оръдия не са част от доставката.
Правозащитни организации обвиняват Париж в съучастие във войната срещу цивилното население в Йемен, в която около 10 000 души са били убити и милиони са изправени на ръба на гладна смърт. Франция, която е на трето място по износ на оръжие в света, гледа на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства като на основни клиенти и се съпротивлява на натиска да прекрати продажбите на оръжие на страните от Персийския залив. Тя прави това в контраст с Германия, която през октомври отмени доставката на оръжие за Саудитска Арабия.
08.05.2019, 14:53 часа
1070 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha