Детската болница в София вече без ограничения за прием и лечение

Детската болница в София вече без ограничения за прием и лечение Няма да има ограничения при приема и лечението на деца в специализираната педиатрична болница в столицата. Няма да има и лимит за изследване с ПЕТ скенер и ядрено магнитен резонанс за онкоболни пациенти, за които досега се правеше изследване със специфичен изотоп, който обаче липсва от края на април, реши на днешното си заседание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 
Отпада ограничението за легла по клиники в детската болница "Проф. д-р Иван Митев", заради което преди седмица медиците протестираха и настояваха за отпадане на лимитите, специален статут на лечебното заведение и увеличаване на цените на клиничните пътеки. Те бяха недоволни и от ниските заплати и недостига на медицински сестри.
"Няма да се контролира броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, може да се лекува от екипа на педиатричната болница в широк аспект, независимо в коя клиника и в кое отделение работи съответният специалист. Ако има проблем със заплащането на дейността и определените от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на Районната каса параметри и лимити, ръководителят на лечебното заведение може да заяви необходимост от увеличаване на тези стойности и параметри", обясни председателят на Надзорния съвет на Здравната каса д-р Жени Начева. 
Промяната на цените на клиничните пътеки се очаква да стане след среща с Българския лекарски съюз следващата седмица. За целта се отделят 50 милиона лева от резерва на НЗОК. 
В срок до 3 месеца Министерството на здравеопазването ще намери вариант за осигуряване на липсващия изотоп за специфично изследване за доказване на метастази при онкоболни, съобщи още Начева. Дотогава болните ще се изследват с ПЕТ скенер или ядреномагнитен резонанс без ограничение. 
"Надзорният съвет взе принципно решение, че ще подкрепи финансирането на дейности, свързани с лечение на онкоболни лица, когато се налага това специфично изследване, и всички методи на високотехнологично лечение, които са свързани с него", каза председателят на НЗОК.
 
08.05.2019, 15:21 часа
330 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha