Зараза! Бум на варицела и скарлатина във Врачанско

Зараза! Бум на варицела и скарлатина във Врачанско Бум на варицела и скарлатина се отчита във Врачанско, научи агенция BulNews. Само през изминалата седмица са регистрирани 14 нови случая на заразени с шарка в областта, сочат данните на регионалната здравна инспекция. 12 от заразените са паднали болни от варицела, а другите двама са олепили скарлатина. 
Припомняме, че варицелата е тип шарка, от която боледуват главно децата до 10 години. Тя протича с обрив по кожата и се пренася по въздушно-капков път. Тъй като носният секрет, съдържащ вируса, обикновено предхожда обривите с 1-2 дни, малчуганите често пренасят заразата на своите връстници в училища и детски градини, преди болестта да бъде разпозната. Симптомите обикновено отминават по естествен път след около две седмици.
Скарлатината също засяга най-вече малките деца. Заболяването е следствие от бактериална инфекция, а след оздравяване не се придобива траен имунитет и е възможно да се срещат повторни заболявания. То се предава по въздушно-капков път от болен на здрав при кашляне, кихане, при разговор или предмети. Заболяването се характеризира с внезапно бурно начало, като първите симптоми обикновено са кашлица, висока температура, болки в гърлото, повръщане, болки по тялото, главоболие и тахикардия.
Разболелите се от остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са едва 9 души, става ясно още от данните на РЗИ-Враца.
 
14.05.2019, 08:20 часа
2446 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha