Тревога! Шестима пипнаха морбили в Монтанско

Тревога! Шестима пипнаха морбили в Монтанско В област Монтана четири деца и двама възрастни са заразени с дребна шарка /морбили/, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Три от случаите са в град Монтана, два - в село Лехчево и един - в село Мърчево. Двете села се намират в община Бойчиновци.
Петима от заболелите не са имунизирани. Здравните инспектори са издирили всички хора, които са били в контакт със заразените. На личния им лекар е съставен акт за административно нарушение, заради пропуснатата задължителна имунизация на децата против морбили, паротит и рубеола.
От РЗИ припомнят, че съгласно имунизационния календар на Република България всички деца след навършване на 13 месечна възраст трябва да бъдат  задължително имунизирани с профилактична комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Реимунизация се прави, след като детето навърши 12 години. Ваксината е безплатна.
Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу тези три инфекциозни болести  и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар. 
28.05.2019, 13:33 часа
4215 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha