Държавният архив във Видин ще раздаде награди по повод Международния ден на архивите

Държавният архив във Видин ще раздаде награди по повод Международния ден на архивите Международният ден на архивите ще отбележи днес Държавен архив- Видин. Традиционно ще бъдат наградени и най-големите дарители за отминалата година. Над 1800 фонда се съхраняват в отдела на Държавен архив във Видин, съобщава Габриела Стойчева от институцията.
"На организираното днес събитие, посветено на Международния ден на архивите, ще обявим и наградим “Дарител, направил най-ценното дарение за 2018 г.”, “Приятел на архивите за 2018 г.” и “Читател, направил най-много посещения в читалнята през 2018 г”. През предходната година в архива са регистрирани три нови лични фонда – на Видински митрополит Дометиан, арх. Майер Аладжемов, ветерана-инвалид от Първата световна война – Стоян Станев. С нови документи бяха обогатени 11 лични фонда. Това са фондовете на фотографа Златко Ангелов, художника Красимир Кръстев, Проватски епископ Антоний, Видински митрополит Неофит, д-р Бърни Бончев, проф. Иванка Нинова, етнографа Нинко Заяков. Допълниха се  архивните колекции „Дарено от Румен Манов“, „Дарено от Борис Цацов“ и „Дарено от Иван Спасов“. Най-голям принос за подпомагане дейността на архива имат в областта на комплектуването Камарата на архитектите в България и Организацията на евреите в България „Шалом“. В областта на научно-изследователската и издателската дейност – Община – Видин, която осигури 1000 лв. за провеждане на Четвъртата международна конференция „Модернизационни тенденции в стопанския и културния живот на Видинско и Тимошко ХVІІІ – ХХ век“ и за издаване на сборник с докладите от Третата конференция на същата тема".
От Държавен архив-Видин ще представят току-що излезлия от печат сборник с материали от Третата международна научна конференция “Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ – ХХ век) “, 2016 година. Ще бъде открита и изложбата “15-и пехотен ломски полк и полковник Стефан Илиев“.
На своето Годишно общо събрание в Квебек, Канада, през ноември 2007 г., членове на Международния съвет на Архивите вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за  Международен ден на Архивите. Международният съвет е основан на същата дата през 1948 г. в Париж към ЮНЕСКО и по този начин се отбелязва неговата 60-та годишнина, като се популяризира главната му цел – да насърчава международната солидарност между неговите членове. 
"През предходната 2018 г. Видинският архив приоритетно работи по дейностите за обогатяване на Националния архивен фонд, ефективна контролно-методическа дейност с фондообразувателите, удовлетворяване нуждите на гражданите от ретроспективна документна информация, популяризиране на документалното богатство. Фондовата наличност към 1 януари 2019 г. е 1829 фонда, от които 1 621 учрежденски фонда със 159 480 архивни единици и 208 фонда от личен произход с 9 511 а.е.; 303 спомена, 428 частични постъпления; бивш партиен архив с общо 380 фонда с 13 218 а.е.; 1 256 спомена, 818 частични постъпления. Общо 1 500,80 линейни метра документи от периода 1730 – 2018 година", разказва още Габриела Стойчева.
Държавен архив – Видин е създаден през 1960 г. в резултат на административно-териториалната реформа от 1959 г. като отдел на Окръжно управление на МВР – Видин на основата на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание и ПМС № 344 от 18.04.1952 г. От 1961 г. е на административно подчинение на Окръжен народен съвет – Видин, от 1988 г. е в структурата на Община – Видин. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при МС. От 1978 г. получава статут на дирекция, а през 2010 г. е преструктуриран в отделв дирекция „Регионален държавен архив“ – Монтана.
9 юни – Световният ден на архивите се отбелязва от международната архивна общност за пореден 11-и път. Тази година Международният съвет на архивите обяви цяла една седмица за отбелязване на празника и призова архивите във всички страни да организират различни прояви – изложби, конференции, награждаване на дарители и спомоществователи, да покажат най-ценното от своите фондове. Тазгодишното мото е „Проектиране на архивите през 21-ви век “. Смисълът, значението, което  българските архивисти влагат в този слоган, е да се създаде модерна, практична среда,  поставяне на човека в центъра на архивната дейност и изнамиране на все по-кратки и лесни пътища за достъп и използване на документалните масиви, и превръщане на архивите в публично пространство на знанието и паметта, и разбира се, все по-широко интелектуализиране и рационализиране на архивните процеси.
Благодарение на Международния ден на архивите, потребителите осъзнават значението на архивните документи, основа на техните права и идентичност; взимащите решения могат да осъзнаят предимствата на доброто архивиране за доброто управление и успешното развитие;  потребителите (от публичния и частния сектор) имат възможност да осъзнаят необходимостта от дългосрочно съхранение на документите и от облекчаване достъпа до тях. Също така архивите популяризират сред широката публика  уникалните, необикновените и редките документи, съхранявани в архивните институции и подобряват обществената представа за архивите.
Началният час на събитието е 17.30 в изложбената зала на Държавен архив-Видин.

 
10.06.2019, 12:57 часа
776 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha