15 хранителни фактора, които увеличават риска от смърт

15 хранителни фактора, които увеличават риска от смърт Комбинацията от тези фактори формира недостиг на полезни и излишък на вредни компоненти в тялото.
Медицинският вестник The Lancet публикува резултатите от изследване на група учени, които в хода на своята работа анализираха данните, получени в 195 страни от 1990 до 2017 година.
Целта на специалистите била да идентифицират факторите, които водят до преждвременна смърт.
Учените твърдят, че недохранването е свързано с повишен риск от преждевременна смърт. Те са съставили списък на основните хранителни фактори, които допринасят за смъртността в световен мащаб.
В списъка те са изброени в низходящ ред: На първите позиции са най-смъртоносните фактори, а след това - по-малко опасните:
Прекомерна консумация на сол

Недостиг на пълнозърнести продукти

Недостиг на плодове и зеленчуци

Недостиг на ядки

Недостиг на омега-3 мастни киселини

Недостиг на фибри

Липса на полиненаситени мастни киселини

Ограничена консумация на бобови растения

Преяждане на транс-мазнини

Недостиг на калций

Злоупотреба със сладки напитки

Прекомерна консумация на преработени месни продукти

Прекомерна употреба на червено месо в ежедневното меню.
10.07.2019, 15:10 часа
1467 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha