Прокуратурата повдигна обвинение на председателя на БОЕЦ за нападение над екип на Канал 3

Прокуратурата повдигна обвинение на председателя на БОЕЦ за нападение над екип на Канал 3 Прокуратурата повдигна обвинение на председателя на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екип на Канал 3. Инцидентът е станал на 5 юни във Видин, а сигналът до прокуратурата е подаден три седмици след това от програмния директор на телевизията Ива Стоянова.
Според събраните доказателства Георгиев е "извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като псувал, отправял обидни изрази по отношение на журналистически екип на телевизия Канал 3. Освен това той ударил по главата шофьора на екипа, а по лицето и слабините – репортера на медията.
Повдигнатите обвинения на Георги Георгиев могат да му донесат присъда от лишаване от свобода до една година или пробация. В момента той е с мярка за неотклонение "Подписка".
От сдружението реагираха на повдигнатото обвинение с публикация във "Фейсбук". От БОЕЦ уточняват, че това няма да спре борбата им срещу "държавата на мафията", където "всеки, който говори и отстоява истината е обявен за престъпник".
За скандала се разбра от новинарските емисии на Канал 3, както и от профила на Георгиев във "Фейсбук". Лидерът на БОЕЦ се оплака, че е бил тормозен от екип на телевизионния канал и публикува видеа от сблъсъци помежду им. Тогава той изрази мнение, че всичко това е станало заради внесените от движението сигнали до различни институции срещу участието на депутата от ДПС Делян Пеевски, който е свързван с телевизията, в евроизборите и срещу изваждането му от списъка на избраните депутати по негово желание.
От Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ - България) реагираха на инцидента, като напомниха, че "Конституцията на Република България гарантира неприкосновеността на личния живот на гражданите и забранява те да бъдат следени или записвани, въпреки изричното им несъгласие".
"На един от клиповете, публикувани от БОЕЦ, се вижда, че репортерът на Канал 3 извършва действия, с които пречи на Георги Георгиев да затвори вратата на личния си автомобил и да потегли. Докато прави това, единственият въпрос, който репортерът задава, е "Ще се прекръсти ли вашето движение от БОЕЦ на Страхливец". Този въпрос по никакъв начин не може да се отнесе към разследването, което се твърди, че се прави. Това не е журналистически въпрос и изглежда като саморазправа. Изключително неприятно е и че екипът влиза в съприкосновение и със съпругата на Георгиев, за която е известно, че е тежко болна и е на хемодиализа", посочиха след скандала от АЕЖ – България.
Самият Георгиев е признал пред асоциацията, че е нападнал екипа, след като видял, че един от тях нанася удари на съпругата му. Действието се развива в частна собственост, в която по думите на Георгиев служителите на Канал 3 не са имали разрешение да влязат.
Няколко дни след инцидента пък се разбра, че Върховната касационна прокуратура проверява имотното състояние на двама журналисти и създатели на сайта "БиволЪ" - Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Проверката била по сигнал, за който от полицията твърдеше, че е получен от БОЕЦ, но от сдружението отрекоха да са го подавали.
17.07.2019, 16:12 часа
873 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha