Вкарват за дълго в затвора пиян перничанин, убил мъж от Монтанско в катастрофа /снимки/

Вкарват за дълго в затвора пиян перничанин, убил мъж от Монтанско в катастрофа /снимки/ Окръжна прокуратура – Монтана е постигнала осъдителна присъда спрямо Веселин Б. на 38 години от Перник, който се качил да кара пиян и предизвикал катастрофа, при която загинал човек.
Трагичният инцидент е станал на 3 януари 2017 година. Веселин бил в село Благово, област Монтана, където има недвижим имот. Преди обед той поканил на гости негов познат, с когото изпили по 200 грама ром. След 16 часа двамата продължили консумирането на алкохол в заведение в центъра на селото, като на тръгване подсъдимият си купил още 50 грама ром в пластмасова чаша.
Въпреки нетрезвото си състояние, перничанинът се качил в ползвания от него лек автомобил „Волво“ и тръгнал в посока от Благово към Монтана, като карал с висока скорост. В района на язовир „Чернила“ той навлязъл в насрещното платно, с което предизвиквал тежко пътно-транспортно произшествие с движещия се срещу него лек автомобил „Ланчия“.
При транспортиране за болнично заведение пострадалият водач на лек автомобил „Ланчия“ – 40-годишният Пламен М. от Берковица, починал. Непосредствената причина за смъртта му е остра дихателна и сърдечна недостатъчност, развила се вследствие на множествена черепно-мозъчна и гръдно-коремна травма. Пътуващ с него мъж също пострадал.
При извършената проверка на място подсъдимия В.Б. отказал да бъде тестван с техническо средство за употреба на алкохол, както и да му бъде връчен талон за медицинско изследване на кръвта. През цялото време се държал грубо и арогантно. Той притежавал свидетелство за управление на МПС със срок на валидност до 31.01.2012 г., след което не го подновил. Спрямо него многократно били издавани наказателни постановления във връзка с констатирани нарушения на Закона за движението по пътищата.
Съгласно заключението на изготвената в хода на досъдебното производство автотехническа експертиза, в момента на удара управляваният от подсъдимия Б. лек автомобил се движел със скорост 128.04 км/ч, при максимално допустима 90 км/ч. Другият автомобил се движел със скорост 82.60 км/ч. По време на извършеното от подсъдимия В.Б. деяние, отнело човешки живот, концентрацията на алкохол в кръвта му била около 2.30 промила.
Окръжен съд – Монтана му е наложил наказание от шест години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.
22.07.2019, 14:57 часа
4708 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha