Ето каква есен ни очаква

Ето каква есен ни очаква Очаква ни относително топла есен с нормално количество валежи за сезона. Такава е прогнозата за близките месеци на климатолога доц. Илиан Господинов от НИМХ.
Той призна, че трудно се правят дългосрочни прогнози, но към момента изглежда малко вероятно есента да бъде много студена. По думите му преходните сезони пролет и есен са малко особени, тъй като есента започва с доста топло време в началото на сезона и завършва с практически зимно време в края му.
"От лятно време на 1 септември завършваме със зимно време на 30 ноември“, каза Господинов пред "Фокус“.
Очакванията му са средните сезонни температури да бъдат около нормалните. Прогнозата на климатолога е времето през септември да е относително по-топло и сухо време и по-валежно с напредването на есента.
"Нямаме основание да очакваме специално извънредни метеорологични явления, но това не ни освобождава от сбъдване на такива събития по принцип“, коментира още Господинов.
Валежите и циклоните, които ще минават през страната, по-скоро ще са през октомври и ноември, но не е изключено да има такива и през септември, смята той.
"При тези обстановки е възможно да се създават по-екстремни обстоятелства, свързани с времето – по-обилни валежи, някакви условия за наводнения“, заяви климатологът.
Според него вероятността за такива събития е в рамките на нормалното – не са изключени, но няма основание да очакваме много по-голям брой от средното за този период от време.
"България е малка страна и по отношение на аномалии на времето от мащаб един сезон, те се случват в цялата страна. Например в България е малко вероятно в част от страната да е относително студено, а в другата част да е относително топло“, обясни Господинов.
Той допълни, че това се отнася и за целия регион на Балкански полуостров.
22.08.2019, 16:10 часа
900 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha