Пускат морски таксита между кварталите на Бургас

Пускат морски таксита между кварталите на Бургас Морски таксита ще кръстосват морето и ще свързват кварталите на Бургас. Това е най-новата идея на местната администрация. Проектът е още в начален етап, но първият хидробус може реално да бъде пуснат още следващата пролет, пише Монитор. За да се случи водният транспорт на къси разстояния е необходимо да се променят поне две наредби.
По този повод във вторник в Бургас пристигна транспортният министър Росен Желязков. Той разгледа на място пристанището, заедно с шефа на Морска администрация, кап. Живко Петров и кмета на града Димитър Николов. Кеят до Магазия 1 на порта ще бъде една от отправните точки, от която ще тръгват морските таксита. Идеята е хидробусите да плават от Морската гара до Сарафово, Крайморие, остров Света Анастасия и рибарското селище Ченгене Скеле в местността Отманли. А в по-късен етап да бъдат пуснати и до съседните курорти Поморие, Черноморец, Созопол и Несебър. Право да бъдат морски таксита ще имат малки, но бързи корабчета. Освен, че ще бъдат полезни за жителите и гостите на града, те ще бъдат и вид атракция, стана ясно от краткия брифинг, даден от кмета Димитър Николов, директорът на "Морска администрация" кап. Живко Петров и транспортният министър Росен Желязков.
Атракцията се очаква да влезе в действие още от следващото лято. Идеята за хидробусите е заимствана от Дания и Швеция, които имат опит с плаванията в градски условия. "За да стане това факт, ще трябва да се променят две наредби, като тук вече думата ще има Министерството", посочи кап. Живко Петров.
Община Бургас има намерение да закупи ново корабче, което да обикаля между петте дестинации. То ще е за по-малко пътници от сега действащия катамаран „Анастасия“, но за сметка на това ще е два пъти по-бързо и ще може да се използва и при по-бурни вълни.
Димитър Николов обеща, че този вид транспорт няма да е приоритет само на общината. Ще бъде дадена възможност и на частни корабчета да изпълняват плаванията между петте  кейови точки в залива. Само преди дни Министерски съвет предостави на общината право да строи на морското дъно до Острова, като по този начин ще се разшири пристана там. На финалния етап е завършването на пристанището в Крайморие, предстои да бъде изграден нов пристан в Ченгене скеле отново по проект. "Искаме от Министерството на транспорта опростяване на процедурите за вътрешно плавателни връзки с хидробуси, както и по-бързо сертифициране на пристанищата, които изграждаме", каза кметът Димитър Николов.
28.08.2019, 15:26 часа
483 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha