”Маркет линкс”: За 57% от българите процедурата за избор на Главен прокурор е опорочена

”Маркет линкс”: За 57% от българите процедурата за избор на Главен прокурор е опорочена За 57% от участвалите в допитването процедура само с един кандидат за главен прокурор е опорочена, а 15 на сто са на обратното мнение. 37% не могат да преценят, заяви социологът Добромир Живков от "Маркет линкс" пред bTV.
Това показват данните от Съвместно национално-представително проучване на телевизията и агенцията, проведено сред 1025 лица над 18 г., в периода 16-25 август, по метода на прякото-лично интервю.
По-малко от половината хора у нас смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра. 47% от анкетираните са на мнение, че процедурата се нуждае от промяна, а едва 16% смятат, че тя е достатъчно добра.
В същото време, 3 пъти повече са тези, които одобряват изнасянето в медиите, на доказателства по текущи дела от висок обществен интерес. 54% от анкетираните одобряват тази практика, 18% са на противоположното мнение, а 28 не могат да преценят.
Има криза на доверието в институциите. Най-ниско то е в Народното събрание. Непосредствено след изборите юли-август, доверието след изборите се повишава. Това дава насоката да заключим, че има сериозна криза в доверието.
Гражданите очакват повече прозрачност. Това показва, че интересите им са защитени и ни показва, че институциите работят. Дали ще се стигне до спад на рейтинга на прокуратурата зависи от това как ще работи тя оттук нататък, обобщават от "Маркет линкс".
11.09.2019, 09:24 часа
811 1
Коментари

Реалността

11.09.2019, 18:32 часа
57% ??? бе то верно, че скромността краси човека, ма реално са над 90% Останалите 5-6% са тези които са го "номинирали".
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha