За 12 поредна година „Типченица пее“ събра над 350 участници

За 12 поредна година „Типченица пее“ събра над 350 участници Над 350 самодейци взеха участие в 12-то издание на фестивала „Типченица пее”. По традиция той се провежда на 06.09.2019 г., когато се  отбелязва и Денят на селото. 
 Жителите и гостите на селото бяха поздравени от кмета на Община Мездра инж. Генади Събков:
 „Преди 134 г. нашите деди са положили усилия по възможно най-вълнуващия, най-безкръвния начин да направят от 2 територии, населявани от българи, една държава. Те успяха да направят съединението, а ние, техните наследници, доколко сме обединени днес и доколко се чувстваме единни, е друга тема, която няма да дискутираме днес. В ден като днешния не трябва да пестим добрите думи за добрите хора. Част от тях са тук. Това са организаторите на това мило тържество. Кметът на населеното място, ръководството на читалището. Всички онези жители на село Типченица които са допринесли с усилия и средства да се случи това тържество. Благодаря ви. Благодаря и на вас, скъпи самодейци за самоотвержения труд, за това че, пазите българщиата в сърцето си и я дарявате на подобни фестивали. Успех на фестивала”
 Фестивалът бе открит с водосвет от отец Васил Николов. Паметта на 57-те герои от селото, загинали във войните за национално освобождение и съединение на България, беше почетена с едноминутно мълчание и венци.
Представители на с Врачанци - община Добрич поднесоха венец в знак на признателност към 14-те загиналите местни жители в Добричката епопея.
 Георги Георгиев – кмет на с Типченица, също поздрави събраното множество:
 “Днес е празничен ден- 6– ти септември-денят на село Типченица и ден на  Съединението . Едно изцяло българско дело, което възстановява справедливостта спрямо държавата и народа ни.  И тази година в светлината на този ден , вече цели дванадесет години,  провеждаме фолклорен фестивал „Типченица пее”.
Изказвам своята благодарност към община Мездра, на всички спонсори, които дариха труд и средства за организирането на нашия празник, на младите доброволци и на всички, включили се в организацията на празника.
Бих искал да благодаря на всички участници, ръководители и хореографи за неуморния труд, с който съхраняват тази съкровищница – българския фолклор”.
 Програмата включваше общо 44 музикални изпълнения от 24 групи - 17 певчески групи, 3 хорове, както и  24 дуета и индивидуални изпълнители от Мездра, Враца, Бурован, Криводол, Лом, Правец, Добич и Червен бряг.
 
11.09.2019, 16:08 часа
864 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha