България на 30-то място в света по екологична ефективност

България на 30-то място в света по екологична ефективност България заема 30 място по екологична ефективност, заедно с Коста Рика. Това показаха данните от обширно проучване на два американски университета, съобщава БГНЕС. В него са изброени страните според качеството на екологията, въздуха, климата, водните ресурси и селското стопанство.
Индексът за екологична ефективност е изготвен от изследователи от Йейлския и Колумбийския университет и обхваща 180 страни. Според индекса с най-висока екологична ефективност в света е Швейцария, следвана от Франция, Дания, Малта и Швеция. Последните места заемат Конго, Бангладеш и Бурунди.
По отношение на качеството на въздуха се оказва, че Австралия има най-чистия въздух в света, следвана от Барбадос, Йордания и Канада. България е на 89 място, което е спад от предишния показател от 85.
Индустриалните гиганти Франция, Великобритания и Германия са класирани съответно на 13-о, 18-о и 46-о място. От друга страна Непал, Бангладеш и Индия са страните с най-лошо качество на въздуха, класирайки се съответно на 180-то, 179-о и 178-о място.
Останалите показатели, отнасящи се за нашата страна са следните:
Здравословна екологична среда - 66-то място от миналогодишно 59-то
Вода и канализация - 36 - спад от 34
Жизненост на екосистемата - 24 от 38
Биоразнообразие и местообитание - 23
Климат и енергия - 60 с голям спад от 36 място
Замърсяване на въздуха - показател, в който има минимално подобрение - 74 от 77
Водни ресурси - 35 място, като запазва мястото си от миналата година.
Селско стопанство - 43, отново на същата като миналогодишната позиция. 
12.09.2019, 15:37 часа
123 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha