Вижте кое е вдъхновението за уникалния нов шадраван във Враца /снимки+видео/

Вижте кое е вдъхновението за уникалния нов шадраван във Враца /снимки+видео/ От около две седмици врачани се радват на нова придобивка. Подобно на европейската столица Брюксел, и ние вече имаме статуя на пикаещо момченце. Скулптурата с шадраван привлича погледите на жителите и гостите на града, но се оказва, че историята зад нея е не по-малко красива, научи BulNews.bg. 
Автори на прецизно изработената скулптура са двамата братя каменоделци Борис и Васил Цекови. Вдъхновението за фигурата на момченцето е синът на единия от тях. Докато работели по статуята, умелите майстори използвали малчугана за модел, за да направят образа на пикаещото момче възможно най-реалистичен.
Статуята краси китната градинка на площад „Руски“ във Враца вече от няколко седмици. От снощи обаче тя е още по-впечатляваща. На шадравана е монтирано разноцветно осветление, което го прави изключително красив и през нощта. 
Скулптурата на пикаещото момченце е направена изцяло от врачански камък. За изящната изработка братята са използвали специална машина – робот кука, която е 7-осна, прецизна, бърза и с много голям капацитет. Работата по обелтс е продължила месец и половина, а стойността му е 35 000 лева. 
Подобна статуя е имало преди години във Враца, но е била разрушена. Идеята за възстановяването й е на общината. След като разбират за инициативата двамата братя кандидатстват и печелят обществената поръчка за изработката. Предлагат идеен проект, който е одобрен от главния архитект на града. 
Борис и Васил Цекови са наследили семейния бизнес от баща си - известният скулптор Цветан Цеков. Фирмата им е на пазара от 1991 година, а днес работата им е известна в цял свят, като последните им спечелени обществени поръчки са от Варшава.




 
08.10.2019, 16:56 часа
8678 3
Коментари

Аз

09.10.2019, 00:14 часа
Браво ! Нещо наистина красиво,модерно и рядко за града ни ! Дано се запази така чисто и здраво,че се знаем какво племе сме ..

SatAnat

08.10.2019, 18:32 часа
Хубаво фонтанче.Браво на майсторите!Дано не го надраскат наркоманчета и келеши!Ма то нормално за нашего брата Ганьо...

Skromen мирянин

08.10.2019, 17:47 часа
Браво, момчета, продължавайте все така и все по-красиво !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha