Съпрузи, борещи се с бедността, взеха Нобел за икономика

Съпрузи, борещи се с бедността, взеха Нобел за икономика Тазгодишната Нобелова награда за икономика се дава на Абиджит Банержи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за експерименталния им подход към намаляване на глобалната бедност. Банержи и Дюфло са двойка не само в научната работа, но и в живота. Тримата учени ще си поделят по равно 9-те млн. шведски крони от наградния фонд.
"Само за две десетилетия новаторският им, базиран на експерименти подход е променил икономиката на развитието, която сега е процъфтяващо поле за изследвания", мотивират се от Нобеловия комитет. "Тазгодишните лауреати са създали нов подход към събирането на надеждна информация за най-добрите практики за борба с глобалната бедност. Те разделят този проблем на по-малки, по-лесно решими въпроси - например, какви интервенции биха били най-ефективни, за да се подобри детското здраве."
Всяка година 5 млн. деца умират преди да навършат 5 години, често от болести, които биха могли да бъдат излекувани по евтин или простичък начин.
Тримата са развили методите си през 90-те години с работа в държави като Кения и Индия, а сега експерименталните им изследвания доминират този раздел от икономическата наука.
Банержи и Дюфло работят в Масачузетския технологичен институт в САЩ, а Майкъл Кремър - в Хардвард. Дюфло е едва втората жена, която получава Нобел за икономика.
Нобеловата награда за икономика се финансира от Кралската банка на Швеция и е основана по-късно от останалите, през 1969 г. Фондът за нея е създаден с дарение по повод 300-тата годишнина на банката, дадено от нея на Нобеловия комитет.
14.10.2019, 13:25 часа
289 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha